×
2022. 08 16.
Kedd
Ábrahám
20 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.82 RON
100HUF = 1.21 RON
Szatmárnémeti

„Mondja románul!” — követelte az orvos

2021.07.19 - 14:00
Megosztás:
„Mondja románul!” — követelte az orvos
Szatmárban eddig nemigen volt rá példa, hogy idős pácienstől az asztalt verve követelje orvos: az ország nyelvén mondja el a panaszát.

Nem egy, de nem is két esetben szólt már hír arról, hogy valakit (legtöbbször idős személyt) arra szólítottak fel: ne magyarul, hanem az ország nyelvén mondja el ügyes-bajos dolgát — igaz, hasonló esetre Szatmárban nemigen volt példa (vagy ha mégis, az nem jutott el a médiáig), de olyanra egészen biztosan nem, hogy az orvos két kézzel verje az asztalt nyomatékosításként, s úgy harsogja: Romániában élünk, románul beszéljen, és mondja el panaszát a páciens. Történt mindez pénteken, nem egy magánrendelőben, hanem állami egészségügyi intézményben, a szatmárnémeti járóbeteg-ellátóban (régi poliklinika) — a felháborító incidensről a sértett, a 77 éves V. V. számolt be szerkesztőségünknek. „A régi poliklinikán a fül-orr-gégészetre kellett mennem, előbb románul beszéltem, mert valamennyire tudok, de amikor a panaszokat kellett mondjam, hát azokat csak magyarul tudtam elsorolni — akkor dr. Gabriela Niculescu orvosnő két kézzel kezdte verni az asztalt, hogy Romániában élünk, románul mondjam el, mi a bajom. Amit tudtam, elmondtam románul, de ha egyszer a többit nem tudtam… Egyébként az asszisztensnője tud magyarul… Végül csak felírt egy receptet. 77 éves vagyok, de soha ilyet életemben még nem csináltak velem, soha senki így nem beszélt vagy viselkedett velem” — mesélte a történteket.
Az ügy kapcsán megkerestünk a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét, és Adrian Marc kórházmenedzsert nagyon felháborította az eset, s megkeresésünk nyomán az etikai és fegyelmi bizottság hivatalból eljárást indít az említett főorvosnő ellen. „Nincs magyarázat a viselkedésére. Teljességgel elfogadhatatlan. Mi azért vagyunk, hogy a beteg emberen segítsünk, függetlenül attól, hogyan vagy milyen nyelven mondja el a panaszát. Az ilyen viselkedés megengedhetetlen — és nem is engedjük meg, mert nem ez jellemzi a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat” — nyomatékosította. Sz.K.M.

Ebédjegy és órarendváltozás
Osztják az ebédjegyeket az oltottaknak a szatmári régi poliklinikán, ugyanakkor ettől a héttől az oltási órarend is megváltozott — tájékoztatott Constantin Demian, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője.
GCS: 19.105 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 19.105 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában — 2495-tel többet az előző nap jegyzett esetszámnál —, több mint 78 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 2084-en újrafertőződött betegek — közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Szűréssel a járvány lassításáért
A gyorstesztek segítségével kiszűrhető, ha egy páciens koronavírus-fertőzött, és elkülönítésével elkerülhető, hogy terjessze a járványt. Ebben a háziorvosok is részt kívánnak vállalni.
Cookie