×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
2 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Külföld

MOL: Magyarország kőolajellátása egyelőre biztosított

2022.11.15 - 23:48
Megosztás:
MOL: Magyarország kőolajellátása egyelőre biztosított
A Barátság kőolajvezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen (Fotó: MTI/EPA)
Kedden Oroszország rendkívül heves rakétatámadásokat intézett Ukrajna ellen, és a fehérorosz határnál találat ért egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt, emiatt a kőolajvezeték déli ága leállt.

A Barátság kőolajvezeték déli ágán Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történ szállítás, ami most ideiglenesen leállt, ugyanis a transzformátorállomást ért támadás miatt nincs elektromos ellátásuk a szivattyúknak. Mint azt Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázpiaci piaci elemzője a magyarországi médiában elmondta, a leállásban három finomító érintett: a magyar Dunai Finomító (Százhalombatta),
a Pozsonyi Finomító és a PKN Orlen csoport kezében lévő cseh Litvinov. 
Pletser szerint ezek a finomítók általában legalább egyhavi üzemi tartalékmennyiséggel rendelkeznek kőolajból. „Ha ez elfogy, akkor 90 napnyi fogyasztásnak megfelelő stratégiai készletük van az országoknak. Ezt követően alternatív beszállítás lép életbe, ami a MOL-csoport esetében az Adria kőolajvezeték használatát jelenti.” – mondta, hozzátéve ugyanakkor azt is: sajnos az nem tudja még biztosítani mindkét magyar finomító teljes ellátását – a MOL  dolgozik éppen azon, hogy a pozsonyi finomító 60-70 százalékban leváljon az orosz kőolajról 2023 végére.
A szakember szerint egy jelentős technikai meghibásodás esetén nem tudja garantálni az ukrán fél a szállítást, ugyanakkor valószínűleg ideiglenesen Oroszország is leállítja az itteni szállításokat. Ehhez azonban, mint fogalmazott, tudni kellene a hiba nagyságát, illetve hogy mennyi idő alatt lehet ezt rendbe rakni. 
„Ukrajna háborúban áll, ez nehezíti a körülményeket. Valószínűleg a hazai lakosság és ipar energiaellátása prioritás az ukránoknak, még akkor is, ha a Barátság kőolajvezetékből jelentős transzferdíjbevétel származik” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este összehívta a Védelmi Tanács ülését, amelynek végén Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úgy nyilatkozott: kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de a MOL vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan, és hosszabb távon is így lesz.

Hasonlóan fogalmazott maga a MOL is az Index megkeresésére küldött válaszában: „Az ukrán olajvezeték-rendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy transzformátor-állomást, amely a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot. A találat következtében a Barátság-vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.
Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit. A MOL felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását: üzemi készleteink, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.”

Hírszerkesztő

Kevesebb nyersolajat termeltünk
2021 első 11 hónapjában Románia több mint 2,848 millió tonna kőolaj-egyenérték (toe) nyersolajat termelt, ami 122.000 toe-vel (4,1%-kal) kevesebb a 2020 azonos időszakában jegyzettnél - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adatsorából.
Cookie