×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
2 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Módosítanák a kórházi látogatások szabályait, és nem csak

2022.11.17 - 19:41
Megosztás:
Módosítanák a kórházi látogatások szabályait, és nem csak
A rendelettervezet többek között azt is előírja, hogy tilos bármilyen díjat felszámolni a betegek látogatásáért (Fotó: archív)
Jelentősen megváltoztatná a kórházi látogatások szabályait és a beteg állapota felőli érdeklődés lehetőségeit a szaktárca most közvitára bocsátott rendelettervezete.

A javaslat értelmében az egészségügyi intézményekben hétfőtől péntekig 15 és 20 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 és 20 óra között lesz látogatási idő. A látogatás időtartama 30 perc, járványhelyzetben azonban – a megyei egészségügyi igazgatóság kockázatelemzése alapján – ez csökkenthető 15 percre vagy akár fel is függeszthető.

A tervezet azt is előírja, hogy a kórházba történő felvételkor a beteg kap egy számkódot, ezt közlik a hozzátartozókkal, akik később csak ennek alapján kérhetnek telefonos tájékoztatást a páciens állapotáról.

Az egészségügyi intézmények a rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül kötelesek kidolgozni és alkalmazni a betegek hozzátartozóinak tájékoztatását szolgáló rendszert. Ennek lehetővé kell tennie, hogy a beteg felvételét követő legtöbb két óra elteltével a hozzátartozók kérésre telefonon/SMS-ben tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen osztályra, hányadik emeletre, hányas kórterembe utalták be a pácienst, ki a kezelőorvosa, illetve hogy milyen telefonszámon érdeklődhetnek az állapotáról.

Ha a beteglátogatást valamilyen okból felfüggesztették a kórházban, az osztályoknak kötelességük naponta tájékoztatni a hozzátartozókat a betegek állapotáról — ez a kezelőorvos, az ügyeletes orvos vagy az erre kijelölt személy feladata. Ugyanakkor a hozzátartozók kérésre beszélhetnek a kezelőorvossal a beteg állapotáról az orvos munkaidejében, egy megszabott program alapján, amelyet az osztályvezető orvosnak kell összeállítania, jóvá kell hagynia a kórház orvosigazgatójának, és ki kell függeszteni az intézmény bejáratához, jól látható helyre.

A válságos állapotban vagy végstádiumban levő betegeket naponta, a nap bármely órájában meglátogathatják hozzátartozóik – írja elő a tervezet Ha a körülmények lehetővé teszik, a kezelőorvos beleegyezésével egy hozzátartozó állandó jelleggel a beteg mellett maradhat. Az intenzív terápián ápolt gyermekek mellett szintén állandó jelleggel jelen lehet egy hozzátartozó. A 14 éven aluli gyerekeket minden osztályon elkísérheti hozzátartozó, a 14 és 18 év közöttiek esetében ehhez az osztályvezető orvos hozzájárulására van szükség.

A rendelettervezet azt is előírja, hogy tilos bármilyen díjat felszámolni a betegek látogatásáért. Ez alól csak a parkolási díj képez kivételt. A rendelet mind az egészségügyi minisztérium, mind a helyi hatóságok alárendeltségében működő kórházakra érvényes, előírásainak be nem tartása a menedzseri szerződés felbontását vonja maga után – áll a tervezetben.

Hírszerkesztő 

Cookie