×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Mobilapplikáció a véradóknak

2021.09.14 - 10:44
Megosztás:
Mobilapplikáció a véradóknak
Fotó: Kocsis-B. Janos
Telefonos alkalmazással is jelentkezhetnek véradásra a donorok a szatmárnémeti vérközpontban.

A BlooDoChallenge alkalmazás bármilyen okostelefonra letölthető, használatával pedig előre lehet időpontot kérni a szatmárnémeti vérközpontban. Az ingyenesen letölthető, magyar és román nyelvű alkalmazás felhasználói, ha vért vagy plazmát adnak, pontokat gyűjthetnek, amelyeket különböző szolgáltatások kedvezményes igénybevételére használhatnak fel. Az alkalmazást összekapcsolták helyi vendéglátóipari egységekkel, kedvezményesen lehet például kávézni egy szatmárnémeti egységben, valamint jutányos futárszolgáltatás vagy éppen karrier-tanácsadás vehető igénybe a véradás nyomán kapott pontokkal, de 30 százalékos kedvezménnyel léphetnek be a véradók a zsibói botanikus kertbe is.

Akik regisztrálnak, időpontot foglalhatnak véradásra, tájékoztatják őket annak menetéről, illetve értesítést kapnak a következő időpontról is, amikor ismét mehetnek véradásra. Ugyanakkor ha sürgősen vérre van szükség, a hiányzó vértípussal rendelkező szatmári donorok szintén kapnak értesítést az applikáción keresztül, hogy amennyiben alkalmasak, jelentkezhetnek a központban vért adni. A BlooDoChallenge alkalmazást egyébként nagyváradi fiatalok fejlesztették ki, azóta az ország több megyéjében használják, a szatmárnémeti véradók egy része is letöltötte már.

A szatmári vérközpontban hétköznap reggelente bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát, és már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 60. életévét.

Véradás előtt az önkéntes ihat vizet, kávét (tej nélkül) vagy teát, és ehet egy szelet pirítóst vagy kekszet. Véradáskor 410–450 ml vért vesznek le, ez a mennyiség néhány óra alatt újratermelődik.

A véradások száma (a jó fizikai és mentális állapotban lévő) férfiak esetében évente 4–5 alkalom (két véradás között legkevesebb 70 napnak kell eltelnie), nőknél pedig évente 3–4 alkalom (minimum 90 nap kell elteljen a két véradás között).

A vérközpont a koronavírus-járványra való tekintettel továbbra is fokozott biztonsági intézkedések mellett üzemel. Az önkénteseket Szatmárnémetiben minden munkanapon reggel 7.45–12 óra között a Károlyi út 26. szám alatt várják.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

Vérközpont: oltottak is adhatnak vért
Nem zárja ki a véradás lehetőségét a Covid-19 elleni oltás, az immunizálás után is lehet vért adni. A védettségi igazolvány vagy zöldigazolvány megléte ugyanakkor nem feltétel a véradás során.
Véradókat várnak, az  utaztatást biztosítják
Ismételten közös véradási akciót hirdettek az RMDSZ érkávási szervezetének tagjai. Segítenek az utaztatásban is, a kérésük csak annyi, hogy aki teheti, adjon vért a súlyos betegséggel küzdő, 13 éves adyfalvi Rebekának.
Vérre van szüksége egy édesapának
Sürgősen vérre lenne szüksége egy kétgyermekes szamosdarai édesapának, Nagy Mihálynak. Családja és barátai az emberek jóindulatában bízva kérik a lakosság segítségét a legnépszerűbb közösségi oldalon.
Cookie