×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Jegyzet

Mindig csak a drágítás

2021.06.08 - 18:00
Megosztás:
Mindig csak a drágítás
Megint drágulásokról hallani mindenfelől. Most épp a lecsengeni látszó koronavírus-járvány az okozója az áremeléseknek, különböző szakmákban dolgozók azt mondják, még csak most jön a java, ezután fog csak igazán megérződni a korlátozások negatív hatása az árakon.

Jó harminc százalékkal megdrágult az építőanyagok nagy része, hétfő reggel hallottam a hírekben, hogy drágább lesz a sertéshús is, felsorakozva azok mellé az élelmiszeripari termékek mellé, amik már korábban megdrágultak. A kenyér, amilyet venni szoktam, nem drágult, az ára ugyanannyi, mint volt, de 1 kilós helyett nyolcvan dekásat szuszakolnak a zacskóba, amikor megveszem.

Mikor jön már el az az idő, amikor pénzügyminiszterek, gazdasági elemzők, egyesületi elnökök azt jelentik be, hogy úgy alakultak a körülmények, hogy tartósan olcsóbb lesz minden, és nem csak időszakos árengedményeket kapnak a vásárlók, hanem a valós ár lesz huzamosabb ideig alacsonyabb? Mikor lesz az, amikor az arab sejkek őszinték lesznek, és bejelentik, hogy új, könnyedén kitermelhető olajlelőhelyre bukkantak, ezért olcsóbb lesz az üzemanyag? Mikor lesz az, amikor egy-egy ilyen bejelentés hallatán a gazdák bejelentik, hogy a minimálbér emelkedése ellenére is sikerült olcsóbban megtermelni a búzát meg a málét, mert kevesebbe került a traktorokba a motorina, ami miatt nemcsak a kenyér kerül majd kevesebbe, hanem a hús, a tojás meg a tej is, mert a takarmányárak is csökkennek? Mikor lesz az, hogy a kedvező időjárásnak köszönhetően olyan gazdag a termésátlag, hogy ez árcsökkenéshez vezet, annyit termettek a fák, hogy olcsó hazai gyümölcsöktől roskadoznak a boltok polcai meg a piaci asztalok, és erős édes szőlő termett, így olcsóbb lett a bor is? Mikor lesz az, amikor annyi eső esik, amennyi kell, pont amikor kell, és olyan erősen süt a nap, amennyire a rekordterméshez az kell?

Amikor valami olyasmi drágul, ami kell ahhoz, hogy a késztermék elkészüljön, akkor a drágulás már másnap meglátszik az árakon, a plusz költség a vásárlóra van hárítva, mert ugyebár ő a használója, az elfogyasztója a terméknek, miatta van az egész előállítva, megtermelve, elkészítve. Amikor valami olyasmi lesz olcsóbb, ami kell ahhoz, hogy a késztermék elkészüljön, akkor nem csökken az ára semminek, mert az árcsökkenés csak hosszú távon lesz érzékelhető, és egyébként is drágult valami egyéb, ami így kioltja az olcsóbb alapanyag miatti nyereségkülönbséget. Az áremelkedés okozta negatív különbséget hangoskodva és panaszkodva a vevőre terheli a piac, az árcsökkenés okozta pozitív különbséget pedig csendben, elégedetten zsebre teszi.

Princz Csaba

Mit ad ma az iskola?
Valójában el se tudjuk képzelni, szinte lehetetlen átlátni, hogy gyermekeink milyen szédítő tempót diktáló, folyton változó világba születtek bele. Mi, felnőttek is csak nézünk jobbra-balra, keressük a helyünket ebben a kiismerhetetlen környezetben, ahol próbálunk lépést tartani a meglepetéseket okozó buckákkal, próbálunk megfelelni a szabálytalan rendszer által diktált elvárásoknak, de nem mindig sikerül.
Száz lejt érő élelmiszerutalványt kapnak mindazok, akiket augusztus 31-e után oltottak be a teljes adaggal
- Aláírta pénteken Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében 100 lej értékű élelmiszer-utalványt kapnak azok a személyek, akik megkapták SARS-CoV-2 elleni oltás mindkét adagját.
Igazolunk, nyilatkozunk, tehát élünk
Ahelyett, hogy segítenék a betegeket, csak újabb körútra küld a rendszer, papírokat beszerzendő. A történet ott kezdődött, hogy a gyermekem beteg lett, s én pedig élni akartam azon jogommal, hogy az ő ápolása miatt maradok otthon, veszek ki betegszabadságot.
Cookie