×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Mindenki Jani, akinek földgáza van!

2022.09.08 - 11:22
Megosztás:
Mindenki Jani, akinek földgáza van!
Minden oldalról szorongatva van az európai kontinens (Fotó: energycapitalpowers)
A kontinensen tízszer drágább a gáz, mint tavaly volt, az EU-t most már nemcsak az oroszok szorongatják, hanem gyakorlatilag az egész világ. Egyedül maradt Európa a nagy energiaválságban.

Tavaly még tüntettek a zöldek, hogy be kell zárni az atomerőműveket, most az a német kormány tartja működésben az atomerőműveit, amelynek tagja a zöld párt. Finnország szerint az egész energiapiac olyan helyzetben van, mint 2008-ban, az abban az évben kitört pénzügyi válság előtt a Lehman Brothers. Az adott pillanat ennyire kockázatos. Tizennégy évvel ezelőtt a bankok, meg a hitelintézetek, most a villany- és gázszolgáltatók kuncsorognak állami támogatásért. Az európai közüzemi szektor óriásai, mint például az Egyesült Királyságban a Centrica, a német Uniper, az ausztriai Wien Energie és a finn Fortum, sorra csatlakoznak az állami támogatásra igényt tartók sorához. Az Equinor, a norvég olaj- és gázipari óriáscég az energiakereskedők 1,5 trilliós, össz-európai hiányáról beszél.

Legyen megfizethető az ár

Az energiaárak emelkedésének megállítása egyre nagyobb szükség, már nem csak a háztartások és a cégek, hanem már az államok sem győzik fizetni. Szeptember kilencedikén tárgyalnak és tizenharmadikán szavaznak az EB-ben az energiaválság lehetséges megoldásainak ez ügyében. Mert egyelőre a problémát nem a forrásnál kezelik, hanem ott ahol a könnyebb: az árteher átkerül a fogyasztóktól az államhoz. Olyan megoldás kellene, hogy a megfizethető ár az elektromos áramot termelőknél, már az előállításnál is megjelenne, nem csak az elosztáskor. A napokban kiderül, hogy van-e esély erre, egyáltalán lehetséges-e.

Arabok, norvégok, ausztrálok

Az OPEC+ államokat nem érdekli az visszafogott orosz export nyomán támadt piaci űr, nemhogy nem emelik a kitermelést, egyenesen csökkentik. Nem jött be a franciák, meg a németek tavaszi számítása, hogy az arab országok majd pótolják a kimaradó orosz mennyiséget. A tőlünk két-három lépésnyire lévő Norvégiát idén nyáron felkérték, hogy csökkentse az exportált gáz árát, de az egykori viking állam nemcsak hogy játssza az angolt de azzal fenyegetőzött, hogy korlátozza a kontinensre szállított áram mennyiségét. A másik nagy gáztermelő és -exportőr Ausztrália is a szállítások csökkentésében gondolkodik, az EU-nak egyszerűen nincs partnere, nincs kihez fordulnia.

Amerika, Kanada?

Maradnak az az amerikaiak, vagy Kanada, de mennyi az esélye annak, hogy a Cheniere Energy vagy az EOG Resources saját kezdeményezésére olcsóbbá teszi az Európába küldött gázt? Akármilyen döntést is hoz a következő időszakban az energiaválság ügyében az Európai Bizottság a még fellelhető források teljesen kívül esnek az EB jogkörén, olyan helyekről valók, ahová az EU keze nem ér el.

Hírösszefoglaló