×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Mindenhol oltanak az egydózisú Johnson&Johnsonnal is

2021.10.29 - 19:51
Megosztás:
Mindenhol oltanak az egydózisú Johnson&Johnsonnal is
Fotó: MTI
Jövő héttől már nem csak a petei vámban, de Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban is igényelhető az egydózisú Johnson&Johnson-vakcina, az oltóközpontok pedig a hét minden napján 8 és 20 óra között tartanak nyitva — tájékoztat a kormánymegbízott.

Hetek óta lankadatlan a koronavírus elleni oltás iránti igény Szatmár megyében is, és annak érdekében, hogy az immunizálásra váróknak minél kevesebbet kelljen várniuk, hétfőtől a nagykárolyi és az avasfelsőfalui oltóközpont 8–20 óra között tart nyitva, szombaton és vasárnap is, illetve hamarosan újranyit a tasnádi oltópont is. „Mivel nagy az érdeklődés az egydózisú Johnson&Johnson-vakcina iránt is, szintén jövő héttől már nem csak a családorvosoknál és a petei vámban lévő oltóponton, de a Szatmárnémetiben az Avram Iancu Általános Iskolában, valamint a Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban lévő oltóközpontban is kérhetik ezt a típusú oltást” — tájékoztatott Altfatter Tamás kormánymegbízott. Ugyanakkor elkezdte a megyejárást a közegészégügyi igazgatóság mobil oltócsoportja is, pénteken Tasnádszántón, Szaniszlón és Apában, a következő napokban pedig Halmiban és Nagytarnán immunizálnak az oltás harmadik dózisával, de az első dózissal is, mindhárom típusú (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson) vakcinából.

Október 29-én a közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében 18 845 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 113 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 9-nek lett ismét pozitív az eredménye — viszont a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak száma is átfordult egy újabb határon: 17 056, vagyis további 71 páciensnek sikerült legyőznie a kórt.

Majtény (5,58) és Lázári (3,59) községet leszámítva majd’ minden településen nőtt a fertőzöttségi szint, beleértve Szatmárnémetit (5,24) és Nagykárolyt (3,8) is — és bár a legnagyobb ugrást Krasznaterebes (6,5 az előző 3,99-ről) és Érendréd (7,17 az előző 6,41-ről) jegyezte, a hetek óta két ezrelék körüli Ákos indexe 4,3, Szatmárhegyé 6,71, Erdődé 6,55, Kolcsé 5,1, Pusztadarócé 4,13 ezrelék, míg az oltási toplistás Mezőfényé 2,08.

Sajnos az elhunytak száma is emelkedett, elérve az 585-öt, az előző adatközlés óta ismét hatan vesztették életüket — egy 79 és egy 48 éves nő, valamint egy 79 éves férfi páciens a szatmári, egy 88 és egy 61 éves nő páciens a nagykárolyi, egy 54 éves férfi páciens pedig az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, és a közlemény szerint valamennyien több krónikus betegségben is szenvedtek.

Nincs jelentősebb csökkenés az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók számánál sem: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 58 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 28, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 50, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 79 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra pedig továbbra is 24 beteg szorul.

Az elvégzett tesztek száma 180 686, azaz az előző adatközlés óta elég kevés, 674 mintát elemeztek (228 PCR- és 446 gyorsteszt nyomán), s ezek magas aránya, 18%-a lett pozitív.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2019-en kapták meg a koronavírus elleni oltást — közülük 1354-en az első, míg 452-en a harmadik dózist — s ezzel a hatóság számítása szerint a megyében már 112 055 szatmárit immunizáltak.

Házi vagy intézményes karanténban 176-an vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 962-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2627 utazó lépett a megye és az ország területére, és közülük 79 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie