×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Külföld

Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves szobron

2021.07.18 - 09:45
Megosztás:
Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves szobron
Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy kis viaszszobron - közölték a londoni Victoria & Albert Múzeum szakértői.

Az ujjlenyomatot egy sötét vörös színű szobrocskán fedezték fel, amely egy nagyobb, befejezetlen márványszobor előtanulmányaként készült.
    Az ötszáz éves viaszszobor, amely A rabszolga címet kapta, II. Gyula pápa római síremlékének figuráihoz készült tanulmány volt. A szobor egy fiatal, kezeit az arca előtt összefonó aktot ábrázol - olvasható a CNN hírportálján.
    A múzeum szerint a tervezett szobor a pápa végső nyughelyére szánt több mint 40 életnagyságú figura között volt. Michelangelo elkezdett dolgozni egy nagyobb márványváltozaton, de a művet végül nem fejezte be. A pápa síremlékének nagyszabású terveit később visszafogottabb formában valósították meg.
    Az ujjlenyomat felfedezésének történetét a BBC kedden adásba kerülő dokumentumfilmje mutatja be a Múzeum titkai című sorozatban, amely a Victoria & Albert Múzeumban dolgozó szakértők munkájáról számol be.
    "Izgalmas kilátás, hogy Michelangelo egyik ujjnyoma megmaradhatott a viaszban" - idézi a BBC sajtóközleménye a V&A egyik vezető kurátorát, Peta Motture-t, aki szerint a nyom a művész alkotófolyamatáról árulkodik.
    Motture hozzátette: Michelangelo sok tanulmányként készített munkáját megsemmisítette, ezért a viaszmodell ritka betekintést nyújt az alkotás korai fázisába.

Zárult a Magyar Kultúra Hete
Több helyszínen és programmal, köztük a Szamos Diákirodalmi Kör első születésnapjával zárult a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat.
Ötszáz lejre bírságolta a rendőrség a nagyszebeni Brukenthal-szobrot vandalizáló férfit
Azonosították és 500 lejre bírságolták hétfőn a hatóságok azt a férfit, aki a román nemzeti színekkel mázolta le szombat reggel a szeptemberben felavatott nagyszebeni Brukenthal-szobrot.
Kefírrel öntötték nyakon Avram Iancut
Vasárnap reggelre ismeretlen tettesek megrongálták Avram Iancu szatmárnémeti, új központban található mellszobrát — gyorsan kiderült, hogy a szoborra öntött fehér folyadék nem festék vagy valami más, nehezen eltávolítható anyag, hanem egyszerű kefír, ám ennek ellenére a tett felháborította a megyeközpont polgármesterét.
Cookie