×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Miben mérik a polgármesterek munkáját?

2021.09.10 - 16:00
Megosztás:
Miben mérik a polgármesterek munkáját?
Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere / Fotó: SZFÚ Archívum
Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős egykori ügyvezető alelnöke az önkormányzati vezetők és közalkalmazottak felkészülésének fontosságáról beszélt.

Az önkormányzatiságnak legalább húsz-huszonöt területe van, ezeken a területeken kell menedzselni a történéseket. Ebben segít az apparátus, de minél kisebb a község, annál kevesebb a polgármesteri hivatal alkalmazottja. Nincs olyan polgármesteri hivatal, ahol minden területen vannak szakemberek. A polgármestereket megválasztják ugyan, de nem mindig olyan személyek kerülnek a községek élére, akik rendelkeznek a szükséges tapasztalatokkal. Olyan személyekre lenne szükség, akiknek volt már olyan munkahelyük, ahol akár vezetőként hoztak már döntéseket, akik tudnak törvényt olvasni és értelmezni. Ha nem ilyen ember lesz egy község polgármestere, az elvesztődik a sokaságban, főként, ha populista hajlamai is vannak, hogy hallgat mindenkire, csak kedveljék a lakosok, mutatott rá Ilyés.

Kiemelte: a polgármester munkáját mindig abban mérik, hogy mennyire szimpatikus, mennyire jó ember, milyen kedvező döntéseket hoz, mindig nyitva áll-e az ajtaja, mindent el lehet-e mondani neki stb. Olyan szempontok szerint mérik le a polgármester munkáját, ami mérce ugyan, de nem arról szól, mint ami egy község vezetőjének a munkája. A polgármester egy közösség dolgait kell hogy menedzselje, ami nem abból áll, hogy szimpatikus-e az utcán, vagy az egyén minden problémáját igyekszik-e megoldani. Sokan mondják, hogy „megyünk az emberek problémáit meghallgatni”. A polgármester nem tud foglalkozni az emberek problémáival, neki ugyanis rendszerben és szerkezetben kell megoldania a problémákat, hogy a közösség ne kerüljön nehéz helyzetbe. Nagyon sok ember úgy lesz polgármester, hogy pártok odasegítik, de elég kevés az, aki el tudja látni a feladatait úgy, ahogy azt kell. Nagyon sok a kuszaság a rendelkezésekben, nagyobbak az elvárások az emberekben, mint a reális lehetőségek. Nem azt veszik figyelembe az emberek, hogy honnan hova jutottak el, hanem azt várják el, hogy minden olyan legyen náluk is, mint a legfejlettebb régiókban, országokban. Nagyon nehéz lépést tartani a törvénykezéssel. Az, aki nem ismeri a törvénykezéseket, és nincsenek alkalmazási tapasztalatai, nem fog egyről a kettőre jutni. Nagyon sok mindent nem a polgármester kellene tudjon, hanem az apparátus, de annak tagjai nincsenek felkészülve se mentálisan, se gyakorlati szempontból. Nagyon sokan úgy vészelik át a mandátumot, hogy nem csinálnak semmit, arra hivatkozva, hogy nincs pénz — összegzett Ilyés Gyula, hozzátéve azt is, hogy tapasztalata szerint napjainkban az emberekben vagy egy nagy mértékű agresszivitás, folyton támadnak, mindenki a maga igazát bizonygatja, az embereknek nincs türelmük egymáshoz, másoktól és az önkormányzatoktól várják olyan dolgok megoldását, amik valójában az ő feladatuk.

Ilyés szerint igazat kell adni azoknak, akik azt állítják, hogy az emberek nagyobb része csak az anyagiakra hajt, a szellemi és érzelmi fejlődésük valahol elakadt.

Elek György

Nagy a bizonytalanság, és ez most mindenkire kihat
A romániai kormányválság és a világviszonylatban jelentkező gazdasági válság miatt az állampolgárok és az önkormányzatok is hatalmas bizonytalanságban vannak, fogalmazott lapunknak adott nyilatkozatában Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere.
Kelemen: Cioloşnak nem sikerült helyreállítania a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a koalíció újraalakítását
Dacian Cioloş miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ-koalíció újraalakítását - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.
Képviselőház: elutasította a jogi bizottság a polgármesterek különnyugdíját eltörlő törvénytervezetet
Elutasította csütörtökön a képviselőház jogi szakbizottsága a polgármesterek, alpolgármesterek, megyeitanács-elnökök és -alelnökök különnyugdíjának eltörlésére vonatkozó törvénytervezetet.
Cookie