×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Mezőgazdasági miniszter: a rekord hazai búzatermés ellenére drágulhat a kenyér

2021.08.25 - 13:09
Megosztás:
Mezőgazdasági miniszter: a rekord hazai búzatermés ellenére drágulhat a kenyér
Az idei gabonatermés az eddigi adatok szerint meghaladja a 15 millió tonnát - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, hangsúlyozva, hogy ez nem az ő érdeme.

A tárcavezető elmondta, hogy búzából és árpából 11,4 millió, illetve 1,9 millió tonnás rekordtermést jegyeztek, a repcetermés pedig először haladta meg a 3 tonnát hektáronként. Ezek az adatok szerinte azt bizonyítják, hogy Romániának óriási mezőgazdasági potenciálja van, és a termelők jó munkát végeznek.

A 11,4 millió tonnás búzatermés Adrian Oros szerint nagyon nagy mennyiségnek számít. Emlékeztetett arra, hogy Románia uniós csatlakozásának évében, 2007-ben mindössze 3 millió búza termett. 'Nyilván a termés a bevetett terület nagyságától függ, de örvendetes, hogy a hektáronkénti termésátlag is 5,3 tonnára nőtt' - mondta a miniszter.

A tárcavezető adatai szerint a hektáronkénti termésátlag búzából a nyugati és déli megyékben haladta meg az országos átlagot.

A búza árának várható alakulásáról elmondta, hogy ezt a globális termésmennyiség és a nemzetközi piac határozza meg. A globális mennyiség idén 16 millió tonnával csökkent, Kína pedig a tavalyi behozatalánál 41 millió tonnával nagyobb búzaimportra készül, tehát a gabona iránt megnőtt a kereslet. 'Ez a magyarázata annak, hogy az idei rekordtermés ellenére a kenyérbúza és a kenyér ára nőni fog' - magyarázta Adrian Oros, hozzátéve, hogy a kenyér árának 65-70 százalékát a búza ára képezi.

A mezőgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy tavaly a szárazság miatt gyenge volt a hazai gabonatermés, ám mivel a globális termés rekordot döntött, a kenyérbúza ára nem nőtt meg látványosan. AGERPRES

Rosszabb, mint tavaly volt
Amikor tavaly, a járvány miatti nagy leállás után vállalkozó ismerőseim azt mondták, hogy 2021-ben még az akkorinál is rosszabb lesz a helyzet, nem hittem nekik.
Az áram, a földgáz és az étolaj drágult a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben
Az áram, a földgáz és az étolaj drágult a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben. Október az első hónap idén, amikor egyetlen termék és szolgáltatás ára sem csökkent a múlt év azonos hónapjához képest - derül ki az Országos Statisztikai Intézet szerdán közzétett adataiból.
Az államelnök kihirdette az energiadrágulás kompenzálásáról szóló törvényt
Klaus Iohannis államfő pénteken kihirdette az energiadrágulás kompenzálásáról szóló törvényt.
Cookie