×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Mennyi kávét ittak a "jóbarátok"?

2013.05.07 - 11:21
Megosztás:
Mennyi kávét ittak a "jóbarátok"?

Vállalkozó kedvű kutatók kiszámolták, mi történne a valóságban, ha tényleg annyi kávét inna valaki, mint a Jóbarátok sorozat szereplői.

 

Sokan nem is nem tudnák elképzelni a napjukat egy-két csésze kávé nélkül, de mi a helyzet akkor, ha ebbe a csészébe történetesen több mint félliternyi feketét töltenek? A máig rendkívül népszerű Jóbarátok című sorozat egyik legfontosabb helyszíne volt a Central Perk kávézó, ahol a hat szereplő gyakran ücsörgött egy-egy csésze kávé mellett. Ráadásul többnyire nem átlagos csésze volt előttük, hanem egy "túlméretes", több mint fél liter folyadékot befogadni képes bögre.

A hat főszereplő így a 10 évad alatt annyi koffeint fogyasztott, amennyitől emberek százai kerülnének kórházba, ha követnék a példájukat - olvasható a Scientific American ismeretterjesztő portál cikkében.

A hat "jóbarát" által 10 év alatt elfogyasztott koffeinmennyiség megállapításához azonban tényként kell kezelni néhány feltevést - írja a Scientific American. Először is tételezzük fel, hogy a szereplők valóban a híressé vált óriási bögréjükből isszák a több mint félliternyi kávét. Másodszor tegyük fel, hogy epizódonként minden szereplő két bögre kávét is megiszik. Végül tekintsük úgy, hogy az epizódonként fejenként 1 litert meghaladó kávéfogyasztás a sorozat mind a 236 részében megtörtént. Ha ezt a három állítást mind igaznak tekintjük, akkor a hat szereplő összesen több mint 1500 liter kávét ivott meg a sorozat alatt.

 

Az egész számítás azonban alapvetően nem a folyadékmennyiség, hanem a kávéban lévő koffeintartalom miatt érdekes. Feltételezve, hogy a szereplők nem koffeinmentes kávét ittak, egy óriáscsészényi kávéval egy szereplő 480 milligramm koffeint vitt a szervezetébe (a nagy kávézóláncok által megadott normát alapul véve). A 10 évad alatt ez összesen közel másfél kilónyi koffeint jelent, ami igen komoly mennyiség: a koffein-túladagolás kialakulása ugyan több tényezőtől is függ (például a testsúlytól), de az általánosan elfogadott vélekedés szerint 5 és 10 gramm körüli koffeinmennyiség már túladagoláshoz vezet. Ez azt jelenti, hogy a Jóbarátok sorozatban elfogyasztott összes koffeinmennyiség elegendő lenne ahhoz, hogy akár 300 embert kórházba juttasson - sőt egyeseknél akár végzetes következményekkel is járhatna.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy mindez pusztán feltételezés, egy televíziós sorozatban látott jelenség extrapolálása. A cikk szerzője kiemeli, hogy ha bármelyik tényezőt megváltoztatjuk, azonnal más eredményeket kapunk. A kutatók célja leginkább az volt ezzel a félig komoly összefoglalóval, hogy hangsúlyosan felhívják a figyelmet: a koffein minden jótékony hatása ellenére komoly veszélyforrásnak is minősül, ezért figyeljünk oda, hogy kávé vagy energiaitalok formájában túl ne adagoljuk.

Cookie