×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Mélyül a szakadék az erdélyi magyarság és vezetői között

2012.12.31 - 08:11
Megosztás:
Mélyül a szakadék az erdélyi magyarság és vezetői között

Egyre mélyül a szakadék az erdélyi magyar közösség és annak vezetői között, a választások eredménye az utolsó utáni figyelmeztetés— véli Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

Vannak olyan magyar politikai vezetők, akiknek az az egzisztenciális és politikai érdekük, hogy az általuk vezetett közösség kizárólag őket tartsa viszonyítási pontnak, vagyis hogy minél teljesebb legyen a befolyásuk, így ugyanis nagyobb a súlyuk a belpolitikai küzdelmeikben. Ez némely esetben olyan törekvésekre készteti őket, hogy a demokrácia keretei között a saját közösségük fölött meglehetősen erős diktatúrát, hegemóniát gyakoroljanak, ami szintén a nemzet szétfoszlásához, leépüléséhez vezet —vélekedett, ennek legékesebb bizonyítékaként pedig a legutóbbi romániai parlamenti választást említette.

„Huszonkét év elvtelen, az alapvető kérdéseket mindig zárójelbe helyező, a mindennapi egzisztenciára koncentráló elitpolitizálásának az eredményeképpen kevesebb magyar szavazott az országgyűlési választásokon arányait tekintve, mint román” — példázta, jelezve, hogy a rendszerváltás kezdetén ez még éppen fordítva volt. Ráadásul — hívta fel a figyelmet — e magyarok egy jelentős része is román pártokra adta voksát, vagyis „kezd mélyülni a szakadék a még legerősebb, legkompaktabb határon túli magyar közösség, az erdélyi magyarság és annak vezetői között, aminek beláthatatlan következményei vannak”. A mostani romániai választási eredmény az utolsó utáni figyelmeztetés, hogy valamin változtatni kell — összegezte álláspontját Kövér László.

 

 

Cookie