×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?

2022.06.17 - 16:55
Megosztás:
Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
A szatmárnémeti tanács örök vesszőparipája lesz a Pannónia elé tervezett mélygarázs
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.

Módosított a szatmárnémeti tanács a tegnapi ülésén a város régi főterén lévő Dacia szálló előtt húzódó úttest alá tervezett mélygarázs üzemeltetési részleteiben kettőről négy százalékra emelve azt a részesedést amennyi a városnak jár a bevételből. Koncessziós szerződésről van szó, ami ebben az esetben azt jelenti a város bevonja a fizetőképes magántőkét, megengedi annak hogy az parkolót építsen és üzemeltessen a városközpontban., Nehezen ment át a dolog, mert az ellenzék még több bevételt szeretett volna a parkolóüzemeltetésből városkasszában látni. 
Az RMDSZ-es többség úgy állította be a dolgot, hogy aki ellene szavaz a duplázásnak az nem akarja a több bevételt, miközben az ellenzéknek igaza volt, mert nemhogy a kettő, de a négy százalék is nagyon kevés. Tíz lej esetén negyven bani.

Nem a profit számít

De itt teljesen másról van szó. A polgármesteri hivatal szempontjából itt nem bevételről, meg profitról van szó, hanem egy közhivatal közszolgáltatásáról, amellyel a városnak semmi dolga, semmi költsége, de megoldja a helyi adót is fizető és egyéb turisztikai jellegű bevételeket is generáló szállodák régi központbeli parkolóproblémáját, plusz még pár tucat városlakójáét, városközpontban dolgozóét. Ha nagy részesedést kérne a város, biztos hogy ennek a költségeit is ráterhelné az üzemeltető a nála parkolókra. A négy százalék esetében tíz lejes díj, húsz százalék esetén lehet, hogy tizenkét – tizenöt lejes díjat jelentene, amit a város lakói is fizetnének. Mindegy. Az ellenzéki tanácsosok részéről többen is azt kérték ne legyen felső határa a városnak járó részesedésnek, jöjjön és üzemeltesse a szolgáltatást az a cég, amely nemcsak hogy a legjobb minőségű munkát végzi majd a legkisebb áron, de a legtöbb jattot is le tudja osztani a parkolójegyek árából a városnak.
Hogy kiugrassza a nyulat a bokorból Ressler Ştefan (RMDSZ) név szerinti szavazást kért, ami miatt színt kellett vallaniuk a tartózkodóknak és nemmel szavazniuk. A teljes ellenzék és a liberálisok nagy része leszavazta a négy százalékot, de ennek ellenére megvolt a tervezet elfogadásához szükséges többség.

Fenyeget a határidő

A polgármester nem állta meg szó nélkül, egy óvatlan ellenzéki tanácsosi mondat nyomán megjegyezte, hogy itt bizony politikai szavazás volt a liberálisok részéről egy közérdekű ügyben, ami nem korrekt a mai viszonyok között, illetve hozzátette: lehet hülyéskedni, meg kényeskedni a régi főtéri föld alatti parkoló ügyében, de van egy feszes határidő, amit tartani kell majd a kivitelezésben, azt azért nem lenne vicces elodázni.
Princz Csaba

Nem! a lovagoknak Szatmárnémetiben
Ma kezdődik Erdődön a Mediev Art Fest középkori hangulatú fesztivál. Szatmárnémetibe is becsempészték volna az eseményt egy régi központi felvonulással, de nem kaptak rá engedélyt a városházáról.
Zsadány: Maradnak a betontömbök az átkelőnél
Végleg dugába dőlni látszik az „egy óra alatt kivitelezhető megoldás.” Jelen állás szerint soha nem lesznek elvíve a betontömbök a szatmárzsadányi vasúti átkelőtől. Nincs törvényes lehetőség.
Tüntetés volt szombaton a körgyűrűnél
A tranzit suhan a körgyűrűn, de a lokális forgalom továbbra is akadályozva van miatta: betontömbökkel zárták el pénteken a zsadányi vasútátkelőt. Kétszáz ember tüntetett szombat délután emiatt a helyszínen.
Cookie