×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Meleg étel az iskolában: folytatódik a kísérleti program

2021.12.30 - 09:47
Megosztás:
Meleg étel az iskolában: folytatódik a kísérleti program
Fotó: World Vision Románia
A kormány kedden elfogadott határozata értelmében 150 állami oktatási intézményben folytatódik a Meleg étel az iskolában kísérleti program — közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A program keretében 150 állami oktatási intézmény óvodásai és tanulói kapnak naponta ingyen egy élelmiszercsomagot vagy egy adag meleg ételt, a csomagok értéke 10 lej fejenként. Az élelmiszercsomagokat az élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi jóváhagyásokkal rendelkező egységekben állítják össze, a vonatkozó törvények betartásával — szögezte le Cărbunaru.

A Meleg étel az iskolában programban érintett 150 tanintézmény között három Szatmár megyei iskolát is találunk, azokat, amelyek már eddig is részt vettek a programban, s a következő félévben is érintettek lesznek. Megyénkből a Krasznaterebesi Általános Iskola, a szamoskrassói Bem József Általános Iskola és a krasznabélteki Viorel Sălăgean Általános Iskola érintett a kísérleti programban. A meleg ételt biztosító program kiterjesztését szeretnék elérni minél több helyi közösségben, hiszen ezt észszerűbbnek és hatékonyabbnak tartják az önkormányzatok, mint a tej-kifli programot. Egyelőre csak kísérleti programként működik, de remélhetőleg a jövőben átveszi a tej-kifli program helyét. A kormányprogramban is rövid, illetve középtávú célkitűzésként szerepel a meleg étel biztosítása a tanintézményekben, illetve az iskola utáni iskola program kidolgozása és alkalmazása. Ezek bevezetésére azért van szükség, mert a szegénység miatti iskolaelhagyás jelensége még mindig komoly mértékű Romániában. Amennyiben sikeresnek bizonyul a kísérleti program, kiterjesztik azt több oktatási intézményre. Ha elakadnának a program gyakorlatba ültetése során, inspirálódhatnak a magyarországi kollégáiktól, hiszen ott évek óta egész jól működik az iskolai menza rendszere.

Sógor Beáta

 

Nagyon fontos a jó szakképzés
Manapság alig találni megfelelő szakembert, bármit is tervez az ember – hallani lépten-nyomon. Talán szakorvoshoz is hamarabb bejutni, mint egy jó autószerelőhöz, kőműveshez vagy ácshoz.
Oktatási miniszter: jövő héttől 1140 ukrajnai gyerek fog romániai iskolákban tanulni
Az országba eddig érkezett közel 34 ezer ukrajnai kiskorú közül 1140 jövő héttől romániai iskolákban tanul — számolt be szombati sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.
Másfél milliárd lejes hitelkerettel folytatódik idén az Első ház program
A kormány által szerdán elfogadott határozat értelmében másfél milliárd lejes hitelkerettel folytatódik idén az Első Ház program.
Cookie