×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmár megye

Megyei szintű sintértelep készül

2024.05.15 - 14:13
Megosztás:
Megyei szintű sintértelep készül
Egyet elvisznek az állatvédők, kettő kerül a helyükre az utcákon (A szerző felvételei)
Évtizedes probléma oldódhat meg fejlesztési társulás által: minden Szatmár megyei falu, község és város számára elérhető kutyatelepet fognak létrehozni Batarcson.

Szatmárhegy volt az első helyszín, de aztán változott a dolog és a nagy kiterjedésű külterülettel rendelkező Batarcs község lett a célhely, úgyhogy az avasi településen kezdték el megalapítani a megye egésze számára elérhető sintértelepet, vagy kutyamenhelyet – kinek hogy tetszik.
A kóbor kutyákkal eddig foglalkozó állatvédő egyesületek keveseknek bizonyultak a helyzetet megoldani, ezért van szükség egy, a hatályos állatvédelmi törvényeknek megfelelően működő kutyatelepet létrehozni és azt működtetni.

hirek/2024/05-majus/megyei-szintu-sintertelep-keszul-2-kobor-kutya.jpg
Minden szatmári településen nyomasztó gond a kóbor kutyák jelenléte.
Költséges

Eddig a megyén kívülre kellett szállítani a gazdátlan ebeket, az állatok megyehatáron túlra való mozgatása jogi aggályokat vetett fel, illetve nagyon körülményes és még annál is költségesebb volt. A kóbor-kutya-helyzet kezelése egyébként nem olcsó mulatság, mert szakképesítése kell legyen még a sofőrnek is, aki az ebeket szállító autót vezeti, speciális kialakítású járműre van szükség, a telephely kialakításáról és logisztikájáról nem is beszélve.

Mikrocsip

A lényeg, hogy elkezdődött valami, aminek köszönhetően mentesülhetnek a szatmári utcák a gazdátlanul lófráló, nemegyszer veszélyes kutyáktól és ezt a célt elérni nem fog horribilis összegekbe kerülni az önkormányzatoknak. A polgármesterek ez alkalommal is felhívják a kutyás gazdik figyelmét, hogy a hatályos rendelkezések értelmében nem az a kutya a kóbor kutya amelyik kint van az utcán, hanem amelyikben nincs a gazda adatait tartalmazó azonosító mikrocsip.

Princz Csaba

Árva négylábúak várják örökbefogadójukat!
A szatmárnémeti Free Life Állatvédo Egyesület hétvégén ismét megszervezi a már hagyománnyá vált állat-örökbeadási akcióját. Az egyesület igyekszik minél gyakrabban szervezni örökbeadási akciókat, melyeken az utcáról összeszedett, védtelen állatoknak szereznek szerető gazdikat.
Megint napirenden a kutyák csipezése: ha nincs csip, nincs oltás
Október elsején kutya azonosító beültetési és oltási kampány indul, az állatorvosok annyi oltást kapnak, ahány csipelt kutyát visznek hozzájuk a gazdik. Ha nincs csip, nincs oltás!
Egyre nagyobb problémát jelentenek Tasnádon és környékén az elhagyott kutyák
Egyre nagyobb problémát jelentenek Tasnádon és környékén az elhagyott kutyák – közölte közösségi oldalán Tasnád Város Polgármesteri Hivatala, a városi rendőrségre hivatkozva.