×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
5 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Sport

Megyei foci: esélytelen az idényrajt?

2020.10.13 - 17:24
Megosztás:
Megyei foci: esélytelen az idényrajt?
A divíziós labdarúgó-bajnokságokat sem kíméli a koronavírus-világjárvány, így egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy 2020-ban tétmeccseket rendezhessenek a megyei bajnokságokban, vagyis a Liga 4 Elite-ben, a Liga 4-ban vagy a Liga 5-be.

Nem biztos, hogy idén rendezhetnek mérkőzéseket a labdarúgó megyei bajnokságokban, ugyanis a kormány továbbra sem akar enyhíteni a járványügyi megszorításokon. 
Az alsó osztályú fociidény gyakorlatilag március elején állt le. Ezután csak azok a csapatok játszottak néhány megyében, akik a Liga 3-ba való feljutásért küzdöttek, illetve azok az együttesek játékosai léphettek még pályára, akik részt vettek a harmadik vonalbeli osztályzón. Ezeknek is csak úgy engedélyezték a játékot, ha elvégezték a koronavírus-teszteket. Ez a szabály most is érvényben van, csupán annyi elnyhítést történt az elmúlt hetekben, hogy a járványügyi szakemberek jóvá hagyták, hogy a sportcsapatok kerettagjainak elvégzett koronavírus-tesztek tizennégy napra legyenek érvényesek. 
A költségek így is nagyon magasak egy megyei focicsapatnak, hiszen a kis költségvetésű klubok így akár havi 10 ezer lejjel többet kell majd költsenek az alakulatra. 
„Nem tudjuk, nincs pénz, amiből megcsinálják a teszteket” — ismerte le Szilágyi István, a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) elnöke, aki várja a román szövetség (FRF) válaszát arra vonatkozóan, hogy sikerült-e további enyhítéseket kieszközölni a járványügyi hatóságoktól azért, hogy elkezdhessék a bajnokságot. 
„A járható megoldás az, ha eltörölnék a tesztelési kötelezettséget. Akkor még idén elkezdhetjük a Liga 4 Elite bajnokságot, hiszen ezeknek a csapatoknak van olyan minőségű játékterük, hogy még október végén, novemberben is rendezhessenek rajta meccseket. De reálisan látom a helyzetet, és nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy idén bajnoki meccset rendezzünk a megyében” — tette hozzá az AJF első embere. 
Mint ismeretes, a divíziós bajnokságok, vagyis a Liga 1, Liga 2 és Liga 3 pontvadászatok mindegyikében gondot jelent a koronavírus-fertőzés. Csak élvonalban nem volt példa erre, de az alsóbb osztályokban már 24 meccset kellett halasztani a nagy számú fertőzöttek miatt. Ráadásul országos szinten növekedik a fertőzötttek száma, így elképzelhetetlen az, hogy a hatóságok engedélyezzék a focimeccsek rendezését tesztkötelezettség nélkül.
Gyakorlatilag erre a válaszra számít Szilágyi is, ezért másik két forgatókönyvön dolgozik azért, hogy ne maradjon el a Liga 4 Elite, a Liga 4, a Liga 5 és a megyei utánpótlás korosztályos bajnokságok idénye. Támogatást szeretne kérni a Szatmár Megyei Tanácstól, hogy a csapatok elgégezhessék a teszteket. Viszont ennek részleteiről még nem tárgyalt az önkormányzat vezetőségével. Gyakorlatilag ez lenne a harmadik forgatókönyv, a második ugyanis arra vonatkozik, hogy idén már nem játszanak meccseket, tavasszal elindítják a Liga 4-et, Liga 5-öt és az utánpótlást, az elitcsoportokban pedig átalakítják a teljes versenynaptárt, és egy odavágó körrel rendeznék meg a megyei egyet.
„Eléggé el vannak keseredve a csapatok. Készültek és erősítették a kereteket, és izgalmas idény előtt áhatnánk. Remélem, hogy hamar rendeződik a helyzet” — mondta Szilágyi.

Pesek Attila

Bolba aláírt, ő lett az Olimpia edzője
Igaznak bizonyultak értesüléseink: Mircea Bolba edző szakított a Liga 3-as Dési Someșul labdarúgócsapatával, és átvette a Liga 4 Elite-be nevező Szatmárnémeti Olimpia MCMXXI együttes irányítását.
Olimpia: menesztették Doncát, Bolba jön a helyére
Több mint két idény után a klub vezetősége menesztette a Szatmárnémeti Olimpia MCMXXI labdarúgócsapat vezetőedzőjét, Mircea Doncát.
Halasztott az AJF - még nem kezdődik a megyei bajnokság
Nem lehet tudni, mikor kezdődhet a labdarúgó megyei bajnokság, amelynek idényrajtja legkésőbb a soron következő hétvégére volt tervezve.
Cookie