×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Megvan a pénz a gyorsforgalmira

2022.11.29 - 19:19
Megosztás:
Megvan a pénz a gyorsforgalmira
A kormány kedden elfogadta a Szatmárnémeti – Óvári közötti, 11 kilométeres, négysávos gyorsforgalmi út megépítéséről szóló határozatot — mint ismeretes, ez aztán az M49-es gyorsforgalmival, valamint az M3-as autópályával kapcsolódik majd össze.

„A kormány ma elfogadta a Szatmárnémeti körgyűrű – Óvári közötti gyorsforgalmi út megépítéséről szóló határozatot. A beruházás értéke 1 087 359 000 lej — ezzel biztosítva lett a munkálatok finanszírozása, kezdődhet a közbeszerzési eljárás, majd azt követően 2023-ban a gyakorlati kivitelezés. Szatmár megye rákapcsolódik az egész európai gyorsforgalmi úthálózatra.” — tudatta kedden délután Pataki Csaba tanácselnök. 

Ezzel a bejelentéssel egy újabb, jelentős előrelépés történt a Románia – Magyarország közötti harmadik autópálya-kapcsolat megvalósulása terén, hiszen a Szatmárnémeti–Óvári–Csenger–Mátészalka–M49-es gyorsforgalmi–M3-as autópálya vonalát már jó ideje így emlegetik.

A szatmárnémeti körgyűrű és az óvári országhatár közötti, 10,831 km hosszú, négysávos gyorsforgalmi út(szakasz), amelynek alapkövét tavaly július derekán helyezték el a határszakasz óvári oldalán, kivitelezésének határideje 24 hónap — a majdani határátkelőnek pedig 2024-ig állnia kell. Mint arról korábban már többször is beszámoltunk, összesen 10 sávon történik majd a határátlépés: 4 sávon a teherforgalom, 2 sávon az autóbuszok és 4 sávon a személyautók számára. Egyébként a szakemberek átlagosan több mint tízezer átkelő személlyel számolnak, ami jelentősen tehermentesíti majd a Pete–Csengersima közötti határátkelőt mind személy-, mind kamionforgalom tekintetében, és amely a Nagylak 1 és Nagylak 2 határátkelők után a legnagyobb forgalmat bonyolítja le a román-magyar határvonalon. Persze a gyors és várakozásmentes határátkeléshez nemcsak tíz sáv, de megfelelő mennyiségű humánerőforrás is szükségeltetik, a két ország belügyminisztériumai, pontosabban határrendészeti felső szervei között is zajlanak az egyeztetések már tavaly ősztől. 

Ám a Szatmárnémeti – Óvári határátkelő közötti gyorsforgalmi útnak nem csak a megyeközpont és a megye számára lesz nagyon pozitív hozadéka, hanem Vetés község számára is, hiszen egyrészt tehermentesülnek és elérhetőbbek lesznek a község települései, másrészt vonzóbbak is a beruházások szempontjából. „Ez a beruházás amellett, hogy két irányba is kinyitja a községet és rákapcsolja a nemzetközi úthálózatra, teljes egészében tehermentesíti Vetés települést a helyi érdekeltségű nehézgépjármű-forgalomtól” – fogalmazott egy korábbi megkeresésünkkor Ilyés Gyula vetési polgármester.

Szabó Kinga Mária

Nagybánya is „közelebb jön”
Tegnap egy újabb fontos lépés történt a Szatmárnémeti–Nagybánya közötti, 300 millió eurós gyorsforgalmi út megvalósítása kapcsán.
A gyorsforgalmi út legnehezebb munkafázisa
Kezdődik a közel 800 parcella és a földtulajdonosok azonosítása a szatmárnémeti körgyűrű és az óvári országhatár közötti gyorsforgalmi út vonalán — a feladat nem egyszerű, s mint Ilyés Gyula polgármester hangsúlyozza: a kisajátítás ma már elsősorban nem pénzkérdés.
Elfogadták a vetési, óvári kéréseket
Felpörögtek az események: év végére elkészül a szatmárnémeti körgyűrű és az országhatár (M49-es) közötti gyorsforgalmi út műszaki terve a vetési önkormányzat kikötéseivel, javaslataival együtt.