×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

Megvan a kormányhatározat az enyhítésekről! Mától lazítások kezdődnek

2021.05.15 - 07:26
Megosztás:
Megvan a kormányhatározat az enyhítésekről! Mától lazítások kezdődnek
A tömegközlekedési eszközökön és a zsúfolt szabadtéri helyszíneken azért még kötelező a maszkviselés!
Május 15-étől nem kötelező a maszk viselése nem zsúfolt kültereken és feloldják az éjszakai közlekedésre vonatkozó korlátozásokat - döntötte el a kormány. A kabinet péntek esti ülésén módosította a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot.

A kormányülést követő sajtóértekezleten Florin Cîţu miniszterelnök elmondta: a maszk viselete továbbra is kötelező a zsúfolt helyeken: piacokon, vásárokban, üzletekben, a tömegközlekedési járműveken és ezek megállóiban. Ugyanakkor törlik azt az előírást, amelynek értelmében legkésőbb 21 órakor zárniuk kellett az üzleteknek, és május 15-e után nem lesz éjszakai kijárási tilalom sem.

"Az éttermek, bárok, kávézók és teraszok reggel 5 órától éjfélig tarthatnak nyitva. A szabadtári sporteseményeken a nézők a lelátók befogadóképességének egynegyedét tölthetik meg. Csak olyan személyek vehetnek részt az eseményeken, akik legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát is, illetve akiknek negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT PCR tesztjük, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük eredménye" - magyarázata a miniszterelnök.

Engedélyezik továbbá a szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények megtartását, ám az eseményeken legfeljebb 500 néző vehet részt úgy, hogy védőmaszkot viselnek, és személyenként legalább két négyzetméteres terület áll rendelkezésre. Csak olyan személyek vehetnek részt az eseményeken, akik legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát, illetve akiknek negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT PCR tesztjük, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük eredménye.

Engedélyezettek továbbá a felnőtteknek szóló képzések és workshopok - beleértve az európai alapokból finanszírozott projektek megvalósítása érdekében szervezetteket is - legfeljebb 50 fő részvételével beltéren és legfeljebb 200 fő részvételével kültéren, amennyiben legalább két négyzetméter területet biztosítnak személyenként, és a településen a 14 napra összesített incidencia nem haladja meg a 3-at, ezer lakosra vetítve.

Kapacitásuk legfentebb 50 százalékával nyithatnak az erő- és fitnesztermek, amennyiben legalább hét négyzetméter területet biztosítnak személyenként, és a településen a 14 napra összesített incidencia nem haladja meg a 3-at, ezer lakosra vetítve.

A fenti tevékenység űzhető a kapacitás 70 százalékával, és személyenként négy négyzetméter biztosításával, amennyiben a résztvevők valamennyien legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát, illetve negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT PCR teszt, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorsteszt eredményük.

A miniszterelnök ezt az 'első lépésnek' nevezte a normalitás felé, és azt mondta: június 1-jén újabb lazító intézkedéseket vezetnek be.

AGERPRES

A maszkviselést elmulasztó képviselők és szenátorok megbüntetését kéri a miniszterelnök
Arra kérte pénteken a hatóságokat Florin Cîţu kormányfő, hogy bírságolják meg azokat a képviselőket és szenátorokat, akik nem viselnek maszkot a parlament ülésein.
Mi várható iskolakezdéskor?
A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a közösségbe járó gyermekek életkoruktól függetlenül ugyanolyan arányban kapják el a COVID-19-et, mint a felnőtt lakosság. Az ő esetükben a fertőzés lefolyása gyakran enyhébb, de sajnos vannak súlyos esetek is.
A maszkviselés elmulasztása miatt bírságoltak a rendőrök a temesvári üzletekben
Összesen 28 bírságot szabtak ki több mint 10 ezer lej értékben a temesvári rendőrök azokra a személyekre, akik nem viseltek maszkot az üzletekben.
Cookie