×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Megváltoztathatják az egykori iskolaépületek rendeltetését

2021.10.14 - 15:00
Megosztás:
Megváltoztathatják az egykori iskolaépületek rendeltetését
Fotó: World Vision Romania - képünk illusztráció
Szatmár megyében is több olyan, korábban oktatási célokra használt ingatlan áll üresen, amelyek rendeltetését megváltoztathatják az önkormányzatok egy most elfogadott törvénytervezet értelmében.

Lehetővé válik az önkormányzatok számára a használaton kívüli, egykori iskolaépületek rendeltetésének átminősítése, azaz hasznos célokra történő felhasználása. Jelenleg a községekben több olyan ingatlan létezik, amelyben valamilyen okból kifolyólag már nem zajlik oktatás, ezek az épületek üresen állnak, ám ezentúl az önkormányzatok különböző közösségi célokra is felhasználhatják az ingatlanokat. Az eddigi szabályozás értelmében az önkormányzati tulajdonban lévő, használaton kívüli ingatlanok rendeltetésének átminősítéséhez oktatási minisztériumi beleegyezésre volt szükség. Az alábbiakban néhány Szatmár megyei község polgármesterét kérdezzük arról, hogy milyen terveik vannak az üresen álló oktatási intézmények hasznosítására.

Bartók Gurzău Ioan, Béltek község polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy Krasznagyöngyön és Alsóboldádon nem működik az iskola és az óvoda, emiatt az épületek állapota romlik. Ezeket az épületeket szociális téren lehetne felhasználni: idősek otthona működhetne itt, vagy nehéz helyzetben lévő családok elhelyezésére is lehetne használni ezeket. Ez nem egyszerű, hiszen az épületeket át kell alakítani a kitűzött célnak megfelelően, a működtetésükbe pedig be kell vonni megyei intézményeket. Jelenleg a község területén hatvankét idős embert látogatnak és látnak el rendszeresen, de egyre többen lesznek azok, akik állandó ellátásra szorulnak, magyarázta.

Majláth Gábor, Avasújváros község polgármestere elmondta, hogy Avasújvároshegyen és Muzsdajon van egy-egy kihasználatlan tanügyi épület, melyekben nem működik már se óvoda, se iskola. Kőszegremetén és Rózsapallagon a tanügyi intézményekben csak két terem van kihasználva, a többi üres. Már eddig is gondolkodtak a tanácsosok, hogy ha jelentkeznének vállalkozók, akik bérbe vennék az épületeket, az jövedelmet hozna a tanácsnak, és munkahelyeket is teremtene a közösség számára. A muzsdaji épületet az önkormányzat felújította, és közösségi házként használják, családi események megszervezésére és közéleti események helyszínéül.

Dobos István, Mikola község polgármestere arról tájékoztatott, hogy Újberken és Újmikolában vannak kihasználatlan tanintézmények, és azt is elmondta, hogy tervben van ezeknek az épületeknek a felújítása, hogy kulturális központokat alakítsanak ki bennük. Mindkét település lakói igényt tartanak ilyen jellegű létesítményekre, mert a legtöbben helyben tartják meg a nagyobb családi rendezvényeiket, így jól jön számukra egy olyan épület, melyben megvan minden, amire egy-egy eseményhez szükség van. Az épületek udvarait sportcélokra is lehet használni, már kialakítottak egy műfüves pályát, jelenleg készítik az öltözőt, tette hozzá Dobos.

Marchiş Ottó, Mezőpetri polgármestere sokáig azt hitte, hogy kihasználatlan marad a megye legmodernebb és jól felszerelt iskoláinak egyike. Egy-két éve viszont azt tapasztalja, hogy egyre többen vásárolnak házat Mezőpetriben, egyre többen költöznek vissza Németországból, ezáltal egyre több a gyerek, szóval úgy tűnik, lesz aki megtöltse majd az iskolát. Nem lesz erre lehetőség a községhez tartozó Csárdán, ahol az óvoda- és az iskolaépületet is szociális központtá fogják átalakítani. Az óvoda három, az iskola két éve nem működik. Mindkét épület az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején épült, lényeges felújításra van szükség, amit mielőbb elkezdenek, tudtuk meg a polgármestertől.

Elek György

 

Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Cîmpeanu: a tanintézetek egy része csütörtökön megkapta a nyálteszteket
Az iskolák egy része megkapta csütörtökön a koronavírus-szűrésre szolgáló nyál alapú antigén gyorsteszteket. A többi tanintézethez pénteken jutnak el ezek.
Cookie