×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
22 °C
Eső
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Megvalósítások és további tervek

2020.06.29 - 14:12
Megosztas :
 • Megvalósítások és további tervek
  A MIK elnökét, Muresán Istvánt arról kérdeztük, hogy miképpen zajlott munkájuk a vesztegzár ideje alatt, illetve milyen ifjúsági programokkal készülnek a következő időszakban.

  Mint sok más szervezet, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) is rengeteg tervvel és programmal készült a 2020-as évre. Muresán István elmondása szerint a szervezés jó ütemben haladt, egészen a fokozottan veszélyessé váló járványügyi helyzet kialakulásáig. „Az első nagyszabású rendezvény, amelyen a MIK is részt vesz minden évben, az a március 15-i ünnepség. Ezt megelőzően az idei évben még sikerült megszerveznünk a már hagyománnyá vált Hazafias Versek Versmondó Versenyét, melynek győztesei a hagyományokhoz híven elszavalhatják versüket a március 15-i központi megemlékezésen. Ebben az évben erre a járványügyi helyzet miatt sajnos nem kerülhetett sor.

  A vesztegzár idején a MIK minden erejével azon volt, hogy segítséget nyújtson ott, ahol csak tud. „Az Identitás Alapítvánnyal közösen, a Promomix cég jóvoltából felajánlott tisztálkodási szereket tartalmazó csomagot osztottunk szét közel 400 rászoruló idős között a városban. Egy másik ilyen jellegű akciónk szintén a Promomix révén valósulhatott meg. A cég nagy tételben adományozott csokoládét, illetve más édességeket tartalmazó ajándékcsomagokat. Ezeket eljuttattuk a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatósághoz (DAS), ahonnan hátrányos helyzetű személyek — főleg gyermekotthonokban lakó gyermekek — kapták meg az adományokat. A Magyar Ifjúsági Kezdeményezéssel és a Szatmári Magyar Ifjúsági Tanáccsal (SZMIT) közösen szerveztünk egy véradási akciót is, amely személyes véleményem szerint nagyon jól sikerült. Az akció által próbáltuk felhívni a figyelmet arra, hogy a véradás a jelenlegi helyzetben különösen fontos” — magyarázta Muresán.

  A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés további tervei és programjai kapcsán Muresán István elmondta: „Valamilyen — remélhetőleg a hagyományos — formában mindenképp szeretnénk megszervezni a Szatmári Diáknapokat, ez a rendezvény ugyanis az utóbbi években elég nagy népszerűségre tett szert a szatmári diákok körében. Viszont amíg nem tisztázódik a járványügyi helyzet, ez még csak terv. A jövőben szeretnénk elindítani középiskolás diákok számára egy akadémiai képzéssorozatot, közösen az iskolák diáktanácsaival. Ezek fogják feltérképezni, milyen jellegű képzésekre van szükség, mi pedig ez alapján fogjuk kidolgozni azokat. Viszont ez a programunk is csak terv egyelőre, hiszen még nem tudjuk biztosan, ősztől miképpen fog zajlani az oktatás. A májusban véget érő román nyelvkurzusunk sikerére alapozva ősztől szeretnénk tovább bővíteni azt, így azt tervezzük, hogy két csoporttal indítjuk el a kurzust; reméljük, hogy ez már nem online fog zajlani. A kurzusaink által szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akiknek az iskolában, a mindennapi életben nehézségeik adódnak a nyelvvel. A képzés eddigi célcsoportja a középiskolás diákság volt, a jövőben szeretnénk ezt is bővíteni: 5–8. osztályos diákok számára is szeretnénk megteremteni a fejlődés esélyét. Szintén tervben van egy februárban kezdeményezett programunk újraindítása, ami tulajdonképpen egy társasjátékest-sorozat. Bár a jelenlegi körülmények lehetővé tennék, hogy ez a program már most beinduljon, úgy gondolom, hogy még várnunk kell vele. A korlátozott létszám miatt (maximum 4 ember ülhet egy asztalnál) a játékok nem lennének élvezetesek és hangulatosak. Ez utóbbi két projektünket a Communitas Alapítványtól elnyert pályázati alap segítségével valósítjuk meg. Továbbá szeretnénk még egy online videojáték-bajnokságot is szervezni, amelyen különböző online játékokban mérhetik össze tudásukat a résztvevők” — összegezte a MIK elnöke.

  Kallós András

  Cookie