×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Megússzák a telefonos csalók

2021.09.10 - 20:00
Megosztás:
Megússzák a telefonos csalók
Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd / Fotó: SZFÚ/archív
A távolság, az eltérő joggyakorlat és a büntető törvénykönyv rossz adaptálódása miatt van az, hogy a telefonos csalókat szinte lehetetlen kézre keríteni. A megelőzés a legjobb védekezés.

Egyre szaporodik, és nem akar szűnni a telefont eszközként használó csalásoknak a száma. Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvédet kérdeztük arról, hogy a hatóságok miért nem tudják elkapni ezeket a telefonos csalókat.

Lépéshátrány

A huszadik meg a huszonegyedik század az informatikai, a technológiai fejlődésről szólt és szól, amelyik olyan tempóban történik, hogy az igazságszolgáltatás, a törvényhozás, a jogalkotás és azon belül is a büntetőjog nem képes ezzel lépést tartani, mutatott rá bevezetőjében az ügyvéd. Sok évvel ezelőtti igazság, hogy akinek van e-mail-címe, annak esetében nem létezik, hogy ne kapott volna valamikor egy elektronikus levelet egy ismeretlentől, amelyikben az áll, hogy nagy vagyont örökölt egy utódok nélkül meghalt vagy távoli rokonként azonosított „amerikai nagybácsi” halála nyomán. Viszont feltételekhez van kötve az ehhez való hozzájutás, például kisebb összeget, pár száz lejnyi eurót kell átutalni egy távoli közjegyzőnek mondott valakinek, aki ezt követően lefolytatja majd a hagyatéki eljárást. Akkor is sokan, most meg már mindenki tudja, hogy ez becsapás, se örökség nem létezik, se közjegyző, csak egy valaki, aki ki tudja, honnan megszerzett e-mail-címekre küldözgeti ugyanazt a standard szöveget az öröklésről.

E-mail után a telefon

Ahogy fejlődött a technika, e-mail helyett a telefon lett az ilyenfajta csalások elkövetési eszköze, mutatott rá Ressler, és mára már közismert, hogy távoli, mindenféle egzotikus országokban bejegyzett telefonszámokról érkeznek hívások mit sem sejtő európai, romániai s ezen belül persze szatmári telefonszámokra. A mai csalóknak „nincs arcuk”, és védi őket a távolság, ellentétben a legtöbb büntetőjogi törvény születésekor tevékenykedő csalóval, amelyik oda kellett álljon a becsapott elé, vagy oda kellett küldenie a társát, egy másik hús-vér embert az áldozathoz. Ha az ilyen találkozóknak — tegyük fel — nem is volt tanújuk, de a csalót vagy az emberét valaki látta odamenni vagy távozni, tudott róla ezt vagy azt, maga is áldozatául esett neki, vagy hallott már róla rosszat. Szóval a bűnüldözésnek akkoriban volt miből kiindulnia, miközben ma csak egy könnyen hamisítható eszközazonosító jelenti a csalót, vagy egy eldobható telefonban lévő, azonosítás nélkül megvásárolható SIM-kártyának a száma. Nem légből kapott feltételezés ma már az, hogy egy Srí Lanka-i azonosítóval érkező hívást valamelyik szomszédos országból vagy épp a szomszéd házban lévő telefonról, esetleg számítógépről indították.

Sokba kerülhet

Épp ezért lehetőleg fel sem kell venni, de visszahívni, visszaüzenni meg pláne nem, ha olyan országhívóval regisztrált, ismeretlen számról érkezik hívás vagy üzenet, amelyik országhoz a hívottnak semmi köze, és még ismerőse sem nyaral ott. Olyan emelt díjas szolgáltatás lapulhat a telefonszám mögött, amelyik már a hívás elkezdésének a pillanatában is több tíz vagy több száz eurójába kerül a hívónak vagy üzenetírónak.

Mali példa

Ha születik is feljelentés egy-egy ilyen átverés nyomán, a mai büntetőjog sajnos nincs olyan nívón, hogy a nyomára tudjon bukkanni az elkövetőnek a telefonszám és/vagy a bankszámlaszám alapján, figyelmeztet Ressler. Egyedüli eredmény, amit ilyen esetekben el tudtak érni, amikor rajta tudtak kapni olyan elkövetőket, akik belföldről követtek el ilyen jellegű átveréseket, hangsúlyozta ki Ressler. Akkor fogták el őket, amikor fel akarták venni az utalt pénzeket a bankból. Egy-egy ilyen eset óriási nyomozói munkát és összehangolt akciót igényel még az Európai Unió határain belül is. Tágabb, nemzetközi szintű akciónak viszont gátat szab nemcsak a távolság, hanem az eltérő kultúrák és eltérő jogi környezet is. Egy olyan afrikai országban, amilyen — tegyük fel — Mali, amelyik fél európányi területen fekszik, és tízszer kisebb a népsűrűsége, mint Romániának, milyen lehet a bűnüldöző szervek hatékonysága? — tette fel a kérdést Ressler. Ha egy ilyen országban élő, a megszerzett informatikai tudását rosszra használó személy követ el internetes vagy mobiltelefonos bűncselekményt európai állampolgárok ellen, nincs olyan rendőrsége a világnak, amelyik gyors és összehangolt akciót tudna levezetni a távoli országban, még mielőtt a csaló eltűnik.

Megelőzés

Szóval a telefonos és internetes csalók ellen is a megelőzés a legjobb védekezés, összegzett az ügyvéd. Végtelenül óvatosnak és elővigyázatosnak kell lenni, interneten jelentkező idegeneknek semmit el nem hinni, ismeretlen számokkal nem kommunikálni, mert ha megtörtént a baj, a lehetetlennel határos a végére járni.

Princz Csaba

Megbírságoltak négy gázszolgáltatót, mivel emelni akarták a rögzített áras szerződésekbe foglalt díjakat
Összesen 2,7 millió lejre bírságolt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) négy gázszolgáltatót, amiért azok a rögzített áras szerződések hatálya alatt emelni akarták a díjakat.
95 ezer lejre bírságolt a környezetvédelmi őrség
Ötvennyolc ellenőrzést végeztek szeptemberben az Országos Környezetvédelmi Őrség Szatmár megyei kirendeltségének munkatársai, a vizsgálódások nagy része be nem ütemezett volt.
Súlyos bírság jár annak a munkáltatónak, aki harminc napnál többet késik a bérek kifizetésével
Sürgősségi rendelettel módosította hétfői ülésén a kormány a munkatörvénykönyvet. E szerint alkalmazottanként 8.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújthatók a munkáltatók a foglalkoztatottak munkaviszonyának részleges eltitkolása miatt - számolt be Raluca Turcan a kabinet hétfői ülése után.
Cookie