×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Megújult a város reprezentatív épülete

2021.08.17 - 14:08
Megosztás:
Megújult a város reprezentatív épülete
Fotó: Elek György
Elkészült Szatmárnémeti egyik emblematikus épületének, a székesegyháznak a felújítása. A megyeszékhely egyik ékessége az elmúlt közel három évben uniós finanszírozással kívül-belül megújult.

Elkészültek a megyeközpont egyik legreprezentatívabb épületének, a székesegyháznak a felújítási munkálatai. A szatmárnémeti Urunk Mennybemenetele-székesegyház megáldására augusztus 21-én, szombaton délelőtt kerül sor — tudtuk meg a Szatmári Római Katolikus Püspökségtől.

A székesegyház alapja az egykori alacsony, egytornyú (1786–1789 között épült) régi plébániatemplom. A templom végleges megoldásra törő átalakításai Szatmárnémeti püspöki székhellyé válása (1804) után kezdődtek, és Hám János püspöksége idején (1837-ben) fejeződtek be. A templom kupoláját, a mellékhajókat, a portálét és a két tornyot a XIX. század harmincas éveiben építették. A kívül klasszicista, belül túlsúlyosan barokk jegyeket viselő emblematikus szatmári épület felújítására már nagy szükség volt, hiszen a székesegyházon repedések jelentkeztek, a falak felszívták a megemelkedett talajvizet, a vakolat helyenként bomlásnak indult, és a díszítőelemek — mint például a főbejáratnál levő oszlopok korinthoszi oszlopfődíszei — leváltak. Megóvása érdekében az épületet az alapoktól szigetelni és erősíteni kellett. A 2018 szeptemberében kezdődött munkálatokat egy nyolc hónapos tervezési és előkészítési folyamat előzte meg, melynek eredményeként Szatmárnémeti egyik legfőbb ékessége, a város legrégebbi és legnagyobb római katolikus műemléktemploma külső és belső felújításon esett át.

Az elmúlt közel három évben megerősítették az épület szerkezetét, helyreállították a homlokzatot és a hozzá tartozó díszítőelemeket, lecserélték a közművesítéshez tartozó berendezéseket, de rendezték a székesegyház környezetét is, különös tekintettel arra, hogy történelmi városrészben található műemléképületről van szó. A székesegyház felújítása az Európai Unió regionális operatív programja keretében valósult meg.

Szombaton délelőtt pedig nm. és ft. Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke ünnepi szentmise keretében, egyházi méltóságok és helyi, valamint anyaországi politikusok jelenlétében áldja meg a felújított székesegyházat. A megújult székesegyházzal Szatmárnémeti teljes közössége gazdagabb lett, hiszen a város központjának legfontosabb eleme frissült fel. Szatmárnémeti főtere még szebb lett a felújítás révén, és nem csak az egyházmegye hívei, hanem mindenki örömmel és büszkén tekinthet fel a tér talán legfontosabb épületére, a székesegyházra, melyet felekezettől függetlenül sokan látogatnak — naponta betérnek, ha csak egy kis csendet keresve is, egy imát elmondva, egy rövid találkozásra Istennel.

Bumbuluţ Krisztina

 

Klaus Iohannis: élő és aktív a nagyszebeni szász közösség
A nagyszebeni evangélikus székesegyház felújítása azt bizonyítja, hogy 'aktív, élő' a város szász közössége - jelentette ki vasárnap Klaus Iohannis a munkálatok átadása alkalmából tartott istentisztelet után.
Az „érted” és „értetek” iskolája
Népes diáksereg részvételével a székesegyházban, ünnepi szentmisével kezdték meg a tanévet a szatmárnémeti Hám János líceum neveltjei.
Az ünneplés nem a holt köveknek szól
A megújult székesegyház még szebb, amikor az élő kövek is összegyűlnek benne, hogy dicsőítsék az Istent — ünnepélyes keretek között szentelték újjá a négy év, 27 tervező, 30 építkezési vállalkozó és 170 dolgozó munkája nyomán alapjaitól megújult székesegyházat.
Cookie