×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Megújul a tasnádi római katolikus templom

2021.11.16 - 20:00
Megosztás:
Megújul a tasnádi római katolikus templom
„A templom kőtemplom, de a közösség az élő templom” — fogalmazott Ozsváth József, a tasnádi katolikus közösség plébánosa, emlékeztetve híveit arra is, hogy újítsák meg hitüket.

A római katolikus templom felújítása nem új dolog a tasnádi emberek számára, a közösség már hozzászokott, hogy hol itt, hol ott tartják a szentmiséket a templomban folyó munkálatok miatt. A hívek nemrég visszatérhettek a templomba, ahol ugyan még nem fejezték be a munkálatokat, de már nem sok van hátra. Legutóbb negyven-ötven éve volt ekkora felújítás a templomban, még Matos Ferenc atya idejében — tájékoztatta lapunkat Ozsváth József plébános.
A felújítás 2021 januárjában kezdődött el. A lassan egy éve elkezdett munka nemsokára befejeződik, már csak pár munkálat maradt hátra. A hosszas felújítást megelőzően állványt szereltek a templomba, kicserélték a villanyvezetékeket, vakoltak, festettek, és a hangosítás egy része is készen van. A hangosítás beszerelésének második része csak a munkálatok végén, az állványzat leszedése után fog következni.
A munkálatok alatt kisebb problémákba is belefutottak, az egyik ilyen a penész és a beázás volt. A szentély feletti rész bepenészedett, ennek kijavítása plusz munka lesz. A hiba kijavítását már elkezdték. A penészt eltüntették, jelenleg újrafestik az érintett területet. A beázási problémákat is megoldották a tető részleges javításával. A teljes tetőcsere egyelőre a jövő zenéje, magyarázza Ozsváth József. A plébános elmondása szerint a teljes tetőcsere benne van az öt-tíz éves tervben. A templomi szobrok (szám szerint tizennégy) restaurálása is tervben van, azonban ez csak 2022 tavaszán fog megvalósulni. A két mellékoltár felújítása karácsonyra lesz meg a jelenlegi tervek szerint. A főoltár még nem szorul felújításra, mivel az pár évvel ezelőtt volt felújítva.
A katolikus közösség négy hónapig nem tudott templomba járni a munkálatok miatt. Ez idő alatt a tasnádi kultúrotthonban, majd később nagyobb tér igényében a tasnádi moziteremben tartották a vasárnapi szentmiséket, a hétköznapi kis miséket pedig a tasnádi római katolikus plébánia hittantermében. A nagyböjtöt és a húsvéti ünnepet is a moziteremben tartották más lehetőség hiányában. A sok ingázás közben egy hordozható elektromos orgonát is magukkal vittek mindenfelé, hogy legyen min eljátszani az egyházi zenéket. „Amikor már csak a festő dolgozott, visszatérhettünk a templomba. A vasárnapi szentmisét a templomban tartottuk meg az állványzat alatt, a hétköznapi miséket pedig a hittanteremben” — mondta Ozsváth József plébános.
A templomi nagytakarítást júniusban tartották meg, ebbe nemcsak a templom alkalmazottai, hanem a hívek is besegítettek. Voltak, akik takarítottak, voltak, akik ételt-italt készítettek a munkásoknak. Minden munkaszakaszt követően bográcsossal, fánkkal és egyéb finomságokkal vendégelték meg a munkásokat.
A templomfelújítást anyagilag Bukarest és a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta. A bukaresti pályázat megírásához a nagyváradi püspökségtől kaptak segítséget, míg a magyarországi pályázat megírásához a helyi közösség egyik tagjától. A magyarországi pályázatot idén nyáron hagyták jóvá. Anyagi támogatás érkezett a közösség tagjaitól és a helyi tanácstól is. A hívek már évek óta gyűjtötték a pénzt, hogy a templom megújult belsővel rendelkezhessen. A plébános szerint az összegyűlt pénzből mindent sikerül megcsinálni, ami a tervekben szerepelt. A templom megáldásának pontos idejét még nem lehet tudni, de a plébános szerint 2022 húsvétja után ez is bekövetkezhet.
Az új templombelső mellett a hívek új kántorral is dicsekedhetnek a kisvárosban. A korábbi kántor ötvenegy évig szolgálta a katolikus közösséget, majd nyugdíjba vonult. Nyugdíjazása után még önkéntesen segítette a közösséget, míg más kántora nem lett. Sokat imádkoztak új kántor után, és imáik meg is hallgattattak. Szeptember 1-jén új kántorral bővült a katolikus közösség, aki sokat segít a közösség kisebb és nagyobb tagjainak.
A tasnádi katolikus hívek és plébánosuk is reménykedik abban, hogy karácsonyra befejeződnek a felújítási munkálatok, hogy egy szép, tiszta és megújult templomban tarthassák meg a karácsonyi szentmisét. Ozsváth József katolikus plébános azt üzeni a tasnádi embereknek, hogy „A templom kőtemplom, de a közösség az élő templom.” A plébános reménykedik abban, hogy az új templom még több embert fog hívogatni, ezáltal a közösség is megújul és nagyobb lesz.

Merk Viktória

 

Megújult a mezőfényi római katolikus templom tetőszerkezete
A mezőfényiek régi álma vált valóra azzal, hogy 2021-ben sikerült lecserélni a mezőfényi Szent Mihály római katolikus templom tetőszerkezetén a rozsdásodó bádoglemezt új rézlemezre.
Rozoga „sátorból” egy lakókocsiba költözhetett
Nemhogy a fagy, de még az eső elől sem jelentett menedéket az az összeeszkábált „sátor”, ahol a tasnádi Varga Terézia élt. Most egy régi lakókocsit kapott, ez lesz az otthona.
A tasnádi Caritas karácsonya
A tasnádi Caritast támogató németországi Kolping Solidargemeinschaft „Menschen in Not e.V.” Lahnstein cipősdoboz-akciójának köszönhetően idén is sikerült több száz gyermeket meglepni karácsony alkalmából.
Cookie