×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Vidék

Megújul a kaplonyi kultúrház

2022.08.04 - 14:30
Megosztás:
Megújul a kaplonyi kultúrház
A látványtervek szerint így néz majd ki az új kaplonyi kultúrotthon Fotó: Kaplony Község Polgármesteri Hivatala
Bár konkrét időpontot még nem tudni, egy biztos: a kaplonyi önkormányzat megpályázta a helyi kultúrotthon felújítását és kibővítését, amelyhez már a szükséges tervek is elkészültek a napokban.

Amint azt Megyeri Tamás Róbert polgármestertől megtudtuk, a pályázási szakasz egy újabb fázisa ez, hiszen ezt követően a bukaresti állami szervek jóváhagyására van szükség, a tervek ellenőriztetése, és az ilyenkor kért engedélyek megszerzése pedig a következő lépések.

A polgármester elmondta: a kultúrház felújítását és kibővítését még 2021 elején kérték a kormánytól, egész pontosan az erre létrehozott CNI-hez (fejlesztési ügynökséghez) juttatták el a kérésüket, amit később el is fogadtak, ám akkor egy tanulmány elkészítését kértek a kaplonyi önkormányzattól, amelynek költsége mellékesen 115 ezer lej. A tanulmány elkészítése folyamatban van, ennek részeként pedig már a látványtervek is megvannak, amiket egy kolozsvári cég készített el a hivatal számára.

A tervek alapján amúgy a most is jó állapotban lévő, nagyjából 150 férőhelyes épületet kibővítenék, és 250 férőhelyesre növelnék, annak érdekében, hogy a kaplonyiak igényeinek eleget téve nagyobb rendezvényeket is lebonyolíthassanak a közösség számára. Amint azt a polgármestertől megtudtuk, a korszerűsítés érdekében van szükség a felújításra, igyekeznek a modern kori irányzatoknak megfelelő kultúrotthont biztosítani a helyiek számára, illetve a bővítés végett az előírások mentén további konyhai helyiségek kialakítására is szükség lesz, öltözőket, mosdókat kell kialakítani a higiéniai előírások betartása érdekében. A felújítás keretében a tervek szerint tetőcsere is megvalósulhat, ami által az alternatív energiaforrásokat felhasználva, s némileg költséghatékonnyá téve a fűtést, napkollektorokat is felszerelne az önkormányzat. Hogy mikor kezdődik a valódi munka, azt még nem tudni, de egy biztos: a kaplonyiak hamarosan korszerű, tágas kultúrháznak örülhetnek.

Bölcsőde is épülhet

Azt is megtudtuk, hogy a kultúrház felújításával és bővítésével párhuzamosan bölcsőde felépítésén is dolgozik az önkormányzat, amihez már a szükséges dokumentációt és a lakók által gyűjtött aláírásokat is eljuttatták Bukarestbe. Megyeri Tamás Róbert polgármester elmondta, hogy az intézmény létrehozását a szomszéd település lakói, a kálmándiak is támogatják, akik kálmándi bölcsőde hiányában Kaplonyba szeretnék járatni csemetéiket. A bölcsőde megépítéséről eddig annyit tudni, hogy az önkormányzat részéről elindított folyamatként a szükséges dokumentáció leadásra került, az önkormányzat a projekt részeként telket is biztosít az intézmény számára, az építkezéshez szükséges finanszírozási összeg elbírálása viszont egyelőre kérdéses.

Járay Zsanett

Számos szakkör működik Nagykárolyban, 350 gyermek részvételével
Óriási dolog, hogy a kultúrház termei megtelnek olyanokkal, akik szeretnének valamit tanulni — több mint 350 gyerek vesz részt a Nagykárolyi Művelődési Központ szakkörein: modern tánctól a népzenéig, a gitártól a zenekarok oktatásáig színes a paletta.
Önkéntes véradás Kaplonyban
Kaplony Község Polgármesteri Hivatala önkéntes véradási akcióról szóló hirdetésére több mint negyven helyi lakos jelentkezett, ám végül csak harmincan vehettek részt a programban, ugyanis voltak, akiket különböző egészségügyi okok miatt eltanácsoltak.
Kaplony – Loki: gólgazdag meccs
Közel háromszázan voltak kíváncsiak a szombaton megrendezett Loki-ünnepre Kaplonyban, ahol a helyi öregfiúk mérkőztek meg a sokszoros magyar bajnokcsapat, a Debreceni Vasutas Sport Club egykori játékosaival — a mérkőzés végeredménye 5–5 lett.
Cookie