×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Megújul a kaplonyi kultúrház

2022.08.04 - 14:30
Megosztás:
Megújul a kaplonyi kultúrház
A látványtervek szerint így néz majd ki az új kaplonyi kultúrotthon Fotó: Kaplony Község Polgármesteri Hivatala
Bár konkrét időpontot még nem tudni, egy biztos: a kaplonyi önkormányzat megpályázta a helyi kultúrotthon felújítását és kibővítését, amelyhez már a szükséges tervek is elkészültek a napokban.

Amint azt Megyeri Tamás Róbert polgármestertől megtudtuk, a pályázási szakasz egy újabb fázisa ez, hiszen ezt követően a bukaresti állami szervek jóváhagyására van szükség, a tervek ellenőriztetése, és az ilyenkor kért engedélyek megszerzése pedig a következő lépések.

A polgármester elmondta: a kultúrház felújítását és kibővítését még 2021 elején kérték a kormánytól, egész pontosan az erre létrehozott CNI-hez (fejlesztési ügynökséghez) juttatták el a kérésüket, amit később el is fogadtak, ám akkor egy tanulmány elkészítését kértek a kaplonyi önkormányzattól, amelynek költsége mellékesen 115 ezer lej. A tanulmány elkészítése folyamatban van, ennek részeként pedig már a látványtervek is megvannak, amiket egy kolozsvári cég készített el a hivatal számára.

A tervek alapján amúgy a most is jó állapotban lévő, nagyjából 150 férőhelyes épületet kibővítenék, és 250 férőhelyesre növelnék, annak érdekében, hogy a kaplonyiak igényeinek eleget téve nagyobb rendezvényeket is lebonyolíthassanak a közösség számára. Amint azt a polgármestertől megtudtuk, a korszerűsítés érdekében van szükség a felújításra, igyekeznek a modern kori irányzatoknak megfelelő kultúrotthont biztosítani a helyiek számára, illetve a bővítés végett az előírások mentén további konyhai helyiségek kialakítására is szükség lesz, öltözőket, mosdókat kell kialakítani a higiéniai előírások betartása érdekében. A felújítás keretében a tervek szerint tetőcsere is megvalósulhat, ami által az alternatív energiaforrásokat felhasználva, s némileg költséghatékonnyá téve a fűtést, napkollektorokat is felszerelne az önkormányzat. Hogy mikor kezdődik a valódi munka, azt még nem tudni, de egy biztos: a kaplonyiak hamarosan korszerű, tágas kultúrháznak örülhetnek.

Bölcsőde is épülhet

Azt is megtudtuk, hogy a kultúrház felújításával és bővítésével párhuzamosan bölcsőde felépítésén is dolgozik az önkormányzat, amihez már a szükséges dokumentációt és a lakók által gyűjtött aláírásokat is eljuttatták Bukarestbe. Megyeri Tamás Róbert polgármester elmondta, hogy az intézmény létrehozását a szomszéd település lakói, a kálmándiak is támogatják, akik kálmándi bölcsőde hiányában Kaplonyba szeretnék járatni csemetéiket. A bölcsőde megépítéséről eddig annyit tudni, hogy az önkormányzat részéről elindított folyamatként a szükséges dokumentáció leadásra került, az önkormányzat a projekt részeként telket is biztosít az intézmény számára, az építkezéshez szükséges finanszírozási összeg elbírálása viszont egyelőre kérdéses.

Járay Zsanett

CityRocks: július 29-én több száz zenész és énekes Szatmárnémetiben
Minőségi rockzene, egyedi és megismételhetetlen élmény, fergeteges hangulat, hideg sör és fröccs és egy hatalmas rockbuli vár mindenkit most szombaton Szatmárnémetiben, ahol ezúttal rocktörténelem íródik.
Épülhet a bölcsőde Kaplonyban
Elkezdődtek a kaplonyi bölcsődeépítés előkészületei, tudtuk meg Megyeri Tamás Róbert polgármestertől. Az épületnek helyet adó telken a szakemberek geofizikai méréseket végeztek.
Már tervezik a kaplonyi aszfaltozást
Az országosan meghirdetett Anghel Saligny-program keretében helyi érdekeltségű utak korszerűsítésére is hiánypótló állami finanszírozási lehetőség kínálkozik a polgármesteri hivatalok számára. Ezzel a lehetőséggel élve több mint 3 kilométernyi helyi út rehabilitálására nyert pénzalapot a kaplonyi önkormányzat.