×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Megtérítik az ingázó diákok utazási költségeit

2022.11.18 - 07:18
Megosztás:
Megtérítik az ingázó diákok utazási költségeit
A diákok ingázási támogatása a csádi költségvetésbe is besegít (Fotó: Thomas Campean)
Utazási költségtérítést biztosítanak azoknak a tanulóknak, akik nem a lakóhelyükön járnak iskolába. A diákok havi normatív támogatást kapnak.

A diákoknak biztosított utazási összeg 60 lej/hó három kilométer távolságon belül. A három km-t meghaladó távolságok esetén a havi 60 lej kiegészül kilométerenként havi hat lejjel. Amennyiben ez az összeg nem fedezi a diákok teljes utazását egy hónapban, a támogatást saját költségvetésükből kiegészíthetik az önkormányzatok — fogalmaz a csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendelet.

A bentlakásban lakó diákoknak négy oda–vissza utazás kifizetését biztosítja, illetve minden hivatalos ünnepnap alkalmával megtéríti a hazautazás költségeit az oktatási minisztérium. 
Az összeget attól az oktatási intézménytől igényelhetik a diákok, amelyikben tanulnak. Az elszámoláshoz szükséges felmutatni az utazást igazoló dokumentumokat.

hirek/2022/november/navetisti-2.jpg

„A rendszer bevezetése segíthet abban, hogy megkönnyítsük nem csak a diákok, hanem a családok helyzetét is, hiszen sok esetben ezekben a családokban a szülők és tanulók egyaránt ingáznak, így nagyobb összeg terheli a családi költségvetést. Ugyanakkor vidéken magasabb az iskolaelhagyás mértéke, az ingázás pedig egy olyan tényező, amely ezt felerősítheti, így az utazási költségek támogatása ennek a problémának a csökkentésében is segíthet” – mondta Kallós Zoltán, az oktatási államtitkár.

Nem mellékesen alig egy nappal korábban, szerdán, 10 000 lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az oktatási minisztériumot, amiért megszüntették a lakóhelyüktől eltérő településen tanuló diákoknak nyújtott szociális ösztöndíjat. „Hátrányos megkülönböztetésnek minősül az oktatási minisztérium intézkedése, miszerint megszüntették a lakóhelyüktől eltérő településen tanuló diákoknak járó szociális ösztöndíjak folyósítását” – írta közleményében a diszkriminációellenes tanács. 

Híszerkesztő

Cookie