×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Megszokható a „drasztikus” szigor

2020.09.22 - 14:39
Megosztás:
Megszokható a „drasztikus” szigor
Ami egyeseknek elviselhetetlen korlátozásnak tűnik, az mások számára, több hónapot követően már-már szinte természetes — az EU-n belül Romániában hozták a legdrasztikusabb korlátozásokat.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében hétfőtől „drasztikus” szigorítások léptek életbe Magyarországon — olyan szabályozások, amelyekkel például Románia lakossága már hosszú hónapok óta együtt él, s lassan már természetessé válnak, de a többségük nagyon sok európai országban vagy régióban is megtalálható. Ugyanakkor Renate Weber ombudsman a 2020. március 16-a és szeptember 10-e közötti időszakra vonatkozó beszámolójában kerek perec kijelenti, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában tart már leghosszabb ideje (fél éve) a vészhelyzet, és uniós szinten nálunk hozták meg a legdrasztikusabb korlátozásokat a járvány terjedésének lassítása érdekében. A nép ügyvédje a drasztikus kifejezést kimondottan azon szabályokra értette, amelyek a lakosságot korlátozták mozgásában, magánéletének gyakorlásában, tanuláshoz való jogában, gyülekezési és találkozási jogában. „Romániában olyan drasztikusan korlátozták a szabadságjogokat, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy Nagy-Britanniában, noha a koronavírus-járvány távolról sem eredményezett olyan súlyos elhalálozási és fertőzötti számokat, mint az említett országokban” — fogalmazott, hozzátéve azt is: kérdéses, hogy miért Romániában szabták ki a legtöbb bírságot a járványügyi szabályok áthágása miatt. „Valami magyarázat van arra, hogy miért Romániában volt a legtöbb bírság? Nem mi vagyunk a legnépesebb európai ország. 310 ezer bírság 120 millió euró értékben — ez a tény arra enged következtetni, hogy valami nincs rendben” — mondta. 
De lássuk, milyen „drasztikus” szigorítások érvényesek hétfőtől Magyarországon: kötelező a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben. A rendelkezés értelmében a sál már nem elegendő az arc (orr-száj) eltakarására, szabályos maszkot kell viselni. A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek, s ezenkívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek. A szabályok értelmében a MÁV és a Volánbusz utasainak már felszállás előtt fel kell venniük a maszkot, sőt, már a vasútállomáson vagy megállóhelyen is viselni kell, illetve minden olyan helyiségben, ahol közlekedési eszközre várnak. A hat év alatti gyermekeken kívül a szabály mindenkire vonatkozik. A szabályszegőkre bírságot szabnak ki, illetve kizárhatják őket az utazásból, szembeszegülés esetén pedig rendőri intézkedést is kérhetnek. Ugyancsak hétfőtől van érvényben, hogy 23 óra után minden vendéglátó- és szórakozóhely bezár, ahogyan az is, hogy tizennégy nap helyett csak tíz nap a hatósági házi karantén időtartama. Egyébként a vendéglátó- és szórakozóhelyek korai bezárását egyre több országban vezetik be, pontosabban vissza, mint ahogy sok helyen csak a teraszokon, kinti asztaloknál lehet ételt vagy italt fogyasztani, a vendégló, kávézó beltéri termében nem, s egyre több országban csökkentik fokozatosan a magánrendezvényeken résztvevők megengedett létszámát — jelen pillanatban Angliában a legkisebb, ott mindössze hatan vehetnek részt egy rendezvényen.A

Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Bode: a hamis Covid-igazolványok terjesztői és felhasználói is börtönbe fognak kerülni
Börtönbe fognak jutni mindazok, akik elősegítik a hamis Covid-igazolványok beszerzését, de azok is, akik ilyen igazolványokat használnak - figyelmeztetett Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter.
GCS: 10.141 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 10.141 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 34.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie