×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Megkönnyítenék az átingázók életét

2021.08.04 - 11:27
Megosztás:
Megkönnyítenék az átingázók életét
Napokon belül eldől, hogy a három megyebeli „kishatárátlépő” — azaz csak szombaton működő — közül melyik lesz nyitva mindennap (reggel és délután) kimondottan a határon átingázók számára.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a hátunk mögött hagyott hétvégén elképesztő forgalmat bonyolított le a petei és csanálosi átkelő, amelyeken keresztül mindössze 48 óra leforgása alatt majd' 50 000 utazó lépett be az ország területére — s bár ehhez mérten jelentősen lazább volt a forgalom múlt pénteken (12 857 belépő), valamint augusztus első munkanapján, hétfőn is (5758 belépő), igazi lazaságról szó sincs, és valószínűleg egész augusztusban nem is lesz. A zsúfoltság, torlódások és idegtépő, órás várakozások ostora pedig — mint minden más esetben is — most is a határon átingázó dolgozók hátán csattan. Rájuk gondolva, őket segítendő lépett a Szatmár megyei határrendészet, s a megyei vészhelyzeti bizottság tegnapi ülésén előterjesztette javaslatát, amelyet Radu Bud alprefektus is igencsak támogatott — a javaslat értelmében a három, csak szombatonként működő határátkelő közül (Nagypeleske–Zajta, Szárazberek–Garbolc, Horea–Ömböly) az egyik ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra (augusztus végéig, szeptember közepéig) mindennap kinyitna a reggeli és délutáni órákban, biztosítva az átingázók könnyebb át-, illetve hazajutását. „Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak a határon átingázó dolgozókra lesz érvényes, akiknek munkaszerződéssel vagy egyéb okmánnyal kell majd igazolniuk munkaviszonyukat” — nyomatékosítják a szatmári határrendészek. A javaslatot tegnap tovább is küldték a felettesüknek számító Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőségnek, illetve onnan tovább, a Román Határrendészetnek, s napokon belül, még ezen a héten életbe is léptethetik a megoldást — a pozitív hozzáállásban ugyanis nem kételkednek, annál is inkább, mivel javaslatukat-kérésüket az évtizedes rekordot jelentő utasszámmal is alátámasztották. Sokkal fogasabb kérdés a magyarországi határrendészet reakciója, hiszen az ellenőrzéseket nem lehet egyoldalúan végezni, de reménykednek a pozitív válaszban arról az oldalról is — az elmúlt napok csúcsforgalmát magyarországi kollégáik is ugyanúgy „megszenvedték”, a több kilométer hosszan kanyargó kocsisorok pedig több határ menti település mindennapi életét alaposan felforgatták.


Szabó Kinga Mária

 

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie