×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
5 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Megkezdődött az üres pápai trón időszaka

2013.03.01 - 12:41
Megosztás:
Megkezdődött az üres pápai trón időszaka

XVI. Benedek mostantól hivatalosan nyugdíjban van, a Vatikánban pedig megkezdődött a sede vacante, az üres pápai trón időszaka.

 

A kameráktól és a nyilvánosságtól távol mondott le XVI. Benedek. Az időpontot a pápa jelölte ki, magyarázat nélkül. Hivatalosan ekkortól van nyugdíjban XVI. Benedek, és ekkor kezdődik az üres pápai trón időszaka (sede vacante) a Vatikánban. A nyugalmazott pápa leveti majd híres piros cipőjét is, helyette Mexikóból kapott barna papucscipőt húz, biztonságát a svájci gárdistáktól a vatikáni csendőrség veszi át, az egyházat pedig Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, bíboros-kamarás irányítja majd.

 

Az olasz hívők nyolckor égő gyertyát helyeztek otthonuk ablakába. A vatikáni pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablaka (ahol XVI. Benedek minden este fényt gyújtott) sötét marad az utód megérkezéséig.

 

XVI. Benedek délután helikopterrel repült el a Vatikánból Castel Gandolfóba, ahol ezrek köszöntötték. "Nem vagyok pápa többé. Csak egy zarándok vagyok, aki most kezdi meg földi zarándoklatának utolsó szakaszát" - mondta az éljenző tömeg előtt. "Imáimmal, gondolataimmal és minden erőmmel a közjó érdekében szeretnék dolgozni" - tette hozzá, majd búcsút intett a tömegnek, és visszavonult a palotába. XVI. Benedeknek ez volt pápaként az utolsó találkozása a hívőkkel.

Mivel ezúttal - szokatlan módon - egy pápa még életében távozik az egyház éléről, a konklávé előkészítési folyamata már az elmúlt hetekben elkezdődött, egyelőre azonban még nem jelentették be, hogy mikor ülnek össze zárt ajtók mögött a pápaválasztó bíborosok.

Cookie