×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Megkezdődött az élelmiszercsomagok osztása

2022.11.28 - 15:10
Megosztás:
Megkezdődött az élelmiszercsomagok osztása
Hétfőn már 2480 csomag meg is érkezett a településekre (Fotó: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal)
Megérkeztek a Hátrányos Helyzetű Személyeket Segítő Operatív Program (POAD) keretében az alapélelmiszer-csomagok – a több mint 20 000, egyenként 25 kilós csomagból közel 2500 már a települések raktáraiba került.

Megkezdődött az élelmiszercsomagok új szállítmányának megyei szintű átvétele, amely mától, azaz hétfőtől egészen a jövő hét végéig zajlik a Hátrányos Helyzetű Személyeket Segítő Operatív Program  (POAD) keretében Szatmár megye valamennyi településén, így hamarosan 20 678 alapélelmiszer-csomagot fognak szétosztani a jogosultaknak.

Hétfőn nem is egy, hanem három szállítmány érkezett Majtény, Krasznaterebes, Sződemeter, Érendréd, Szilágypér és Tasnádszándó településekre, amelyek összesen 2480 alapélelmiszer-csomagot foglaltak magukba – a csomagok dobozonként körülbelül 25 kg-osak és lisztet, kukoricalisztet, száraztésztát, olajat, cukrot, rizst, marha- és sertéshúskonzervet, májpástétom konzervet, befőttet, gyümölcslekvárt tartalmaznak.
Radu Roca prefektus és Radu Iancu kancelláriaigazgató is ellátogattak Majtény községbe, ahol David Gheorghe polgármester és Merker József alpolgármester közösen vette át a megérkezett POAD csomagokat.

hirek/2022/november/poad3.jpg

Kedden Nagykárolyba, Piskoltra Mezőpetribe, Csomaközre, Szaniszlóra, Túrterebesre, Kisgércére és Kányaházára érkeznek a szállítmányok.

A közelgő ünnepek – Szent András és Románia nemzeti ünnepe – végeztével oly módon folytatódik majd a szállítás, hogy a csomagok december 12-re minden Szatmár megyei községbe megérkezzenek, s a lehető legrövidebb időn belül megkapják azokat a kedvezményezettek.
A segélycsomagra egyébként azok a családok és egyedülálló személyek jogosultak, akiknek a 2001/416-os törvény szerint megítélték a garantált minimum jövedelmet, valamint azok, akiknek a 2010/277-es törvénynek megfelelően jár a családi pótlék.

hirek/2022/november/poad5.jpg

Amennyiben a kétféle szociális ellátásban részesülőknek történő kiosztást követően maradnak csomagok, azokat az átmenetileg kritikus élethelyzetbe került személyeknek, családoknak, illetve szerencsétlenség áldozatainak lehet kiosztani, akik társadalmi felmérések alapján különösen veszélyeztetett helyzetben vannak – mindezt a helyi szinten meghatározott kritériumok szerint.

Szabó Beatrix 

Átvehetők a segélycsomagok
A hét folyamán a megye minden területi-közigazgatási egységében elkezdték kiosztani az Európai Unió intervenciós tartalékalapjából finanszírozott higiéniai segélycsomagokat, tájékoztat a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal sajtóosztálya.