×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Megkezdődött a pápaválasztás előtti visszaszámlálás

2013.03.09 - 18:05
Megosztás:
Megkezdődött a pápaválasztás előtti visszaszámlálás

A konklávé március 12-re való kitűzése felerősítette a találgatásokat az új pápa személyéről, a jelöltekről a pápaválasztó bíborosok egészen a konklávé kezdetéig folytatják az egyeztetéseket.

 

A XVI. Benedek február 28-i lemondása nyomán a Rómába érkező bíborosok öt nap tanácskozás után döntöttek a konklávé kezdési időpontjáról. Ez idő alatt mind a 115 pápaválasztó főpap megérkezett. Ők fognak kedden délután bevonulni a Sixtus-kápolnába, hogy megkezdjék a szavazást a katolikus egyház új vezetőjéről.

"Az a fontos, hogy a konklávé eredményes legyen. Nem számít, milyen hosszú lesz" - nyilatkozták péntek este a Vatikánból távozó bíborosok. Korábban Timothy Dolan New York-i érsek azt mondta az olasz sajtónak, hogy "a majdnem egy hétig tartó tanácskozás után rövid lesz a konklávé". Másképpen vélekedett Wilfried Fox Napier, a dél-afrikai Durban érseke, aki szerint ez a konklávé "sokkal hosszabb lesz, mint 2005-ben XVI. Benedek megválasztása volt, mely alig másfél napig tartott".

"Nem az számít, honnan jön a következő pápa, az fontos, hogy Jézus Krisztust szolgálja" - hangoztatta Jorge Urosa Savino, Caracas érseke, aki az elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnök emlékére mutatott be Rómában misét és utána beszélt az újságírókkal. Urosa Savino elmondta, hogy a "bíborosok az új pápától megújult egyházat akarnak: ösztönözze az egyház belső megújulását és a világban való szerepét".

Hozzátette, hogy az egyház egyáltalán nem megosztott és nem uralja hatalmi harc, ahogyan ezt a sajtó "hamisan beállítja". A Vatileaks-dossziéval kapcsolatban a bíboros azt mondta, hogy a Vatikánban tartott tanácskozáson a bíborosok minden ezzel kapcsolatos kérdésükre "meggyőző" választ kaptak.

"Még nem tudom, kire fogok szavazni, de semmi akadálya, hogy afrikai bíboros legyen a pápa!" - jelentette ki John Onaiyekan, a nigériai Abuja érseke. Elmondta, hogy a kontinens egésze "úgy szurkol az afrikai pápának mintha a labdarúgó-vilábajnokságról lenne szó".

Federico Lombardi szentszéki szóvivő közölte, hogy a bíborosok hivatalos tanácskozásaik kávészünetében, az ezeket követő közös ebédeken, vacsorákon és az általuk a Vatikán falain kívül tartott megbeszéléseken is folyamatosan egyeztetnek az új egyházfőről.

A konklávé bejelentését követően az olasz sajtó a 72 éves Angelo Scola milánói érseket és a 63 éves Dolant tette a pápajelöltek élére. Az esélyesek között van a 69 éves Marc Ouellet quebeci érsek, a 64 éves Odilo Scherer, a braziliai Sao Paulo érseke és Sean Patrick O'Malley bostoni érsek (69 éves). Új névként szerepel a 66 éves Giuseppe Betori firenzei érsek. Az olasz pápatotóból sohasem hiányzik a 68 éves Christoph Schönborn bécsi és a 61 éves Erdő Péter esztergom-budapesti érsek neve sem.

Az olasz sajtótalálgatások szerint a keddi első szavazáson Scola és Dolan kaphatja a legtöbb szavazatot.