×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Szatmárnémeti

Megismerik az európai kisebbségeket

2018.11.10 - 09:35
Megosztás:
Megismerik az európai kisebbségeket

„Kisebbségek Európában” címmel, négy ország partnerségével nemzetközi pályázatban vesz részt a Constantin Brâncuşi Faipari Líceum.

 

A „Kisebbségek Európában” (Minorities in Europe) című Erasmus+ KA2 kategóriájú pályázat keretében ebben a tanévben, illetve a 2019/2020-as iskolai évben is remek tanulási, fejlődési lehetőségeket aknázhatnak ki a szatmárnémeti Constantin Brâncuşi Faipari Líceum tanárai és diákjai. A pályázat keretében, amelyet a héten mutattak be az iskolaközösségnek és a meghívottaknak — Doina Feher szatmárnémeti alpolgármester, Delia Gavra helyettes főtanfelügyelő, Oltea Săveanu szaktanfelügyelő —, németországi, macedóniai, spanyolországi és törökországi partnereikkel arra fognak törekedni az elkövetkező időszakban, hogy jobban megismerjék Európa kulturális diverzitását, az európai országok kisebbségeit, azok fontos szerepét.

A tanulók és oktatóik azon fognak dolgozni, hogy felismerjék és legyőzzék a partnerországokban élő kisebbségeket övező előítéleteket, sőt, olyan diákok is bekapcsolódnak a projektbe, akik maguk is az egyes országokban élő kisebbségek tagjai. A pályázat lefutása során a tanulók a hagyományápolásra is hangsúlyt fektetnek, de fejlesztik az angoltudásukat, kommunikációs és együttműködési készségeiket is. A diákok kérdőíveket fognak kitölteni, powerpointos bemutatókat készítenek, egy weboldalt és logót is alkotnak a projektnek, esszéket is írnak majd a különböző kisebbségi kérdéseket körbejárva, műhelymunkákon vesznek részt, posztereket és rövidfilmeket készítenek, eredményeiket pedig kiállítás keretében mutatják be.

Daniela Simon igazgató és Pop Olivia aligazgató, pályázatvezető tanár elmondta, hogy a faipari líceum oktatói és diákjai nagyon örülnek, hogy egy újabb komoly projekt részesei lehetnek, amely az iskolának és a közösségnek egyaránt hasznára válhat. Ez a nemzetközi együttműködés nem csak megérteni segít a résztvevőknek az európai országokban élő kisebbségek aktuális helyzetét, hanem elfogadni is őket, megismerni a kultúrájukat, tradícióikat, szokásaikat.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

Cookie