×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-11 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Mégis drágíthat a Florisal

2021.11.26 - 09:03
Megosztás:
Mégis drágíthat a Florisal
Jogerős bírósági döntés mondja ki, hogy joga van a Florisalnak drágítani a szemétszállítási tarifáin, bár tanácsi határozat van érvényben, miszerint árstop van, míg megbízatás alapján dolgozik.

Amikor 2019-ben elkezdődött a szemétszállításról is szóló köztisztasági licit, olyan határozatot fogadott el a szatmárnémeti tanács, hogy amíg nincs nyertese a közbeszerzésnek, addig megbízottként a Florisal dolgozhat, de áremelés nélkül.

Fizetni kell a különbözetet

A licit azonban nagyon elhúzódott, azóta sem zárták le, ma már a második felvonás van terítéken. A Florisal időközben úgy érezte, a működési költségek miatt apad a haszon, de tudta, hogy a városhoz nem mehet tarifaemelésért kuncsorogni, ezért bírósághoz fordult, hátha az kereskedelmi okokból úgy tartja majd, hogy indokolt, amit kér. Nem is tévedett, szeptemberben Szatmárnémetiben első fokon, most hétfőn pedig Nagyváradon másodfokon is nyert, s a fellebbviteli bíróság döntése jogerős: a lakosságnak és a polgármesteri hivatalnak meg kell fizetnie az árkülönbséget, visszamenőleg is. A bírósági döntés kötelező érvényűen kimondja, hogy a városi tanácsnak meg kell változtatnia a köztisztasági árakról szóló tanácsi határozatot; ennek az utasításnak téve eleget szavazott tegnap egyhangúan a városi testület.

Visszamenőleges érvényű

Le vannak írva az új árak is, a szelektív szemét elszállításáért személyenként havi 2,72 lej helyett 3,15 lejt kell fizetniük a magánszemélyeknek, a sima háztartási szemét elszállítási díja pedig 9,20 lej helyett 9,27 lej lett havonta, fejenként. Mindkét összeg nettó érték, ezekre még rájön a TVA.
A Florisal 2020 májusa óta érvényesen kéri az emelt tarifákat, és mivel az igazságszolgáltatás figyel arra, hogy jól megérje szemetet szállítani, ezt is jóváhagyta a Florisalnak, az áremelés tehát visszamenőleg is érvényes, és havi 45 bani plusz TVA-t jelent fejenként a szelektív hulladék elszállításáért és nettó 7 banit fejenként és havonta a háztartási szemét szállításáért. Ez érvényes a cégekre és a polgármesteri hivatalra is az utcai kukák ürítéséért, ők szintén többet fizetnek ezentúl is és visszamenőlegesen is, szintén tavaly májusig. Ami nem dőlt el, az az, hogy ezeket az összegeket hogyan, mennyi idő alatt fogja kiszámlázni a Florisal, ezzel kapcsolatban tisztázást kért a városháza jogi osztálya.

Egyszer gyors, másszor lassú

Érdekes módon a Florisal tarifaemelési szándékáról rekordgyorsasággal, egyértelműen és jogerősen tudott határozni a bíróság, a cég ez év júniusában indította a pert a polgármesteri hivatal és a városi tanács ellen, s a bírósági eljárás november 22-én már le is zárult jogerős döntéssel. Ehhez képest az új köztisztasági szerződés ügyében hónapokig halasztották még a fellebbezések és panasztételek tárgyalásra tűzését is, két év alatt egyetlen egyértelmű, perdöntő határozatot sem tudtak kiadni sem Szatmárnémetiben, sem Nagyváradon.

Princz Csaba

 

Kitartó házastársak jutalmazása
Folytatja a jó hagyományt a szatmárnémeti városvezetés: jutalmazza a hűséges házaspárokat.
Városi adó befizetése SelfPay gépeknél
Bekerült a megyeszékhely szinte kéttucatnyi pontján megtalálható befizető automatákat kezelő SelfPay vállalat rendszerébe a városi adóhivatal. Sok minden más mellett a helyi adók is kifizethetők a nonstop üzemelő automatáknál, érdemes kipróbálni.
Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Cookie