×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
20 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmár megye

Megint napirenden a kutyák csipezése: ha nincs csip, nincs oltás

2023.09.23 - 10:28
Megosztás:
Megint napirenden a kutyák csipezése: ha nincs csip, nincs oltás
Az oltás a kampány idején ingyen van, de nem drága dolog azonosítóval sem ellátni a kutyát. (Fotó: depositphotos.com)
Október elsején kutya azonosító beültetési és oltási kampány indul, az állatorvosok annyi oltást kapnak, ahány csipelt kutyát visznek hozzájuk a gazdik. Ha nincs csip, nincs oltás!

Egy tíz éve létező törvény értelmében nem az a kóbor kutya, amely kint van az utcán, hanem amelyiknek nincs csipje. Az októberben induló oltási kampány során az állatorvosok úgy tudnak elszámolni az ingyen kapott oltóanyaggal, hogy a beoltott kutya azonosítóját feltöltik a rendszerbe, tehát nem fogják tudni beoltani azokat az ebeket, amelyekben nincs csip – figyelmeztetnek az állatorvosok.

Oltatlanul veszélyes az élet

Előre látják, hogy azok, akik eddig csak oltottak és nem csipeztettek, most továbbra sem fognak csipeztetni, inkább oltatlanul hagyják a kutyát, ami nagyon rossz döntés, mert el fog harapózni a veszettség a környéken. Pusztadaróc, Mikola és Fehérgyarmat környékén is jelentettek veszett rókát, a négylábúak számára gyógyíthatatlan betegség tehát itt ólálkodik a közelben és minél több lesz a védelem nélküli kutya, annál inkább el fog terjedni a veszettség. Az orvosok számára fontosabb hogy a kutya be legyen oltva – az azonosító a rendőrségnek fontos –, de sajnos meg van kötve a kezük, gyakorlatilag nem kutyának adják be az oltást, hanem csiphez mellékelik.

hirek/2023/szeptember/megint-napirenden-a-kutya-csipeltetes-playtech-ro.jpeg
Van hogy (minden bizonnyal oltott és csipelt) kutya is kíséri a sorstársaihoz induló állatvédelmi rendőröket (Fotó: playtech.ro)
Indul a csip leolvasás is

Az állatorvosoknál zajló kampánnyal egy időben az állatvédelmi rendőrség is akcióba fog lendülni október elseje után és maguk is csip ellenőrzési kampányba kezdenek. Azonosító nélküli kutyáért 500 lej bírságot rónak ki, majd elrendelik az azonosító behelyezését, ennek megtörténtét pedig igazolniuk is kell majd az ebtulajdonosoknak. Ha nem történt meg, második kihágás kétezer lejt „ér” és rendőri kísérettel megy a kutya az állatorvoshoz. Nem számít, hogy milyen fajta, milyen testalkatú kutyáról van szó, az sem számít, ha soha nem jár ki az utcára, vagy ha még az udvarra sem. Ha nincs, aki vállalja a felelősséget az ebért, gazdátlannak nyilvánítják és sintértelepre viszik, akár az udvarról is.

A betegség és a hatóságok ellen is teljes körű védelmet nyújtó féregtelenítő tabletta – oltás – csip ára körülbelül 60 lej, az első kettőt évente ismételni kell, a csipezés egyszeri költség és művelet, a kutya egész életére szól.

Princz Csaba

hirek/2023/szeptember/megint-napirenden-a-kutya-csipeltetes-botosani24-ro.jpg
A sintér-kísérettel érkező rendőrök nem mindig bánnak olyan szépen a kutyákkal mint a csipet beültető állatorvos... (Fotó: botosani24.ro)
Megyei szintű sintértelep készül
Évtizedes probléma oldódhat meg fejlesztési társulás által: minden Szatmár megyei falu, község és város számára elérhető kutyatelepet fognak létrehozni Batarcson.
Szatmárnémeti, két napon át a kutyák fellegvára — KÉPGALÉRIA
Szombaton és vasárnap a leghűségesebb négylábúak „szentélye” volt Szatmárnémeti, kétnapos kutyakiállítás volt a városban, négy rangos, a tenyésztők és kedvenceik számára fontos verseny köré szervezve.
Román, berni és közép-ázsiai juhász volt a „legjobban öltözött”- KÉPGALÉRIA
Szombaton és vasárnap zajlik az országos és nemzetközi versenyek köré szervezett kutyakiállítás Szatmárnémetiben. A szombati nap fénypontja, a „amilyen a kutya, olyan a népviselet” verseny volt.