×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Meghirdették a szabad tanügyi állásokat

2021.02.23 - 07:52
Megosztás:
Meghirdették a szabad tanügyi állásokat
Megyénkben összesen 1585 szabad tanügyi állást, illetve részállást hirdettek meg a tanintézetek és gyermekpaloták a hétvégén. A listát tanulmányozva kiderül, hogy az állások közül 104 címzetes állás, 379 helyettesi állás, 1102 pedig részkatedra.

Felkerültek a szabad pedagógusi állások a titularizare.edu.ro/2021, illetve a satmar.ro honlapra. A szabad katedrák országosan több mint tízezer pedagógus által várt listáját az elmúlt hét végén tették közzé. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség honlapjára felkerült listán összesen 1585 szabad tanügyi állást, illetve részállást hirdettek meg a megyénkbeli tanintézetek, illetve gyermekpaloták. A listát tanulmányozva kiderül, hogy a meghirdetett állások közül 104 címzetes állás, 379 teljes katedra ugyan, azonban kevesebb mint 4 évre szól, ugyanakkor 1102 tétel esetében a tanintézetek néhány óra megtartására keresnek oktatót. Ezen állások betöltése nehezebben megy, hiszen egy pedagógusnak 3–4 oktatási intézetben is órákat kell vállalnia, hogy a teljes katedrája összeálljon. A legkeresettebbek megyeszerte az óvónők, tanítók, tornatanárok, illetve a különböző szaktanárok. A címzetes állások között zömében óvónőket és tanítónőket keresnek, de 8 tornatanári állás is meghirdetésre került. A nem címzetes, de teljes katedrának minősülő helyek között is a szaktanárok a legkeresettebbek, de óvónőkre, tanítónőkre, magyartanárokra, idegennyelv-tanárokra, matematikatanárokra, tornatanárokra, pszichopedagógusokra, iskolai tanácsadókra és logopédusra is van kereslet. A néhány órás tanári állást kínáló oktatási intézmények is sok szaktanárt keresnek; földrajz-, történelem-, biológia-, kémia-, informatika-, fizika-, filozófia-, rajz-, zene-, torna-, vallás-, matematika-, román-, magyar- és idegennyelv-tanárok, tanítók, óvónők keresettek, de polgári nevelés és logikus gondolkodás mód tanítására, illetve a technológiai órák megtartására is szép számban hirdettek meg órákat a megyénkbeli oktatási intézmények. „Úgy tűnik, hogy jelenleg nem nagyon van hiány pedagógusokból a megyében, eddig minden meghirdetett állást sikerült betölteni. Néhány év múlva azonban a matematikatanárok pótlásáva gond l lehet majd. A meghirdetett állások listáját nézve látható, hogy elég sok a nem teljes katedra. Ez azért van, mert egyes tantárgyakból, pl. földrajz, történelem, biológia, kevés órájuk van a gyerekeknek, ezért egy pedagógusnak legalább 3–4 iskolában kell órákat tartania annak érdekében, hogy a teljes katedrája meglegyen. Az is szembetűnő lehet, hogy sok tornatatárt keresnek. Ez azért van, mert a tornaórát már az elemiseknek is a tornatanár tartja, így elég sok iskolába kell testnevelő tanár. Azokat az eseteket, amikor néhány órát hirdettek meg az iskolák, eddig sikerült megoldani. Vagy 2–3 iskolából összejött egy katedra a pedagógusnak, vagy pedig ősszel órabéres szerződéssel adják oda ezeket a gyakorló pedagógusoknak” — mondta el megkeresésünkre Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő.

Vizsgarend


A meghirdetett állásokat versenyvizsgával foglalhatják el az érdeklődők. A címzetes tanári állás elnyeréséhez a vizsgázónak legalább hetes osztályzatot kell kapnia, a helyettes tanári állás megszerzéséhez pedig legalább ötöst kell elérnie a jelentkezőnek. A közzétett menetrend értelmében május 7-ig kell ellenőrizniük az iskolák adminisztratív bizottságainak a fizetés nélküli szabadságon levő pedagógusok helyzetét, majd május 10-ig kell közzétegyék az aktualizált posztokat. Május 11–17. között nyújthatják be az érdeklődők a jelentkezési dossziéikat az üresen levő állásra, majd május 21-én közzé kell tenni a versenyvizsgára jelentkezők névsorát. Május 24. és június 25. között zajlanak a vizsgaközpontok kijelölései, a vizsgák megszervezésének előkészületei, majd az írásbeli vizsgára július 21-én kerül sor, az eredményeket július 27-én függesztik ki, majd az esetleges fellebbezések elbírálását követően augusztus 3-án közlik a végleges eredményeket. A katedrák elosztása augusztus 4-én és 5-én zajlik. Augusztus 6-án aktualizálják az állások listáját.

Sógor Beáta

 

Előkészítő osztályos online nyílt nap a Hám Jánosban
Lassan közeledik az előkészítő osztályba való beiratkozás időszaka, ám az eddig megszokott nyílt napok helyett online mutatkoznak be a tanintézmények és a leendő tanítónénik.
Idén megszervezik a kisiskolások tudásszintfelmérőjét
A tanügyminiszter szeretné, ha áprilisban vagy májusban megtartanák a másodikosok, negyedikesek és hatodikosok tudásszintfelmérőit, hogy pontos képet kapjanak az online oktatás hatásáról.
Országszerte 494 osztályban/csoportban függesztették fel a tanítást
Országszerte 494 osztályban/csoportban függesztették fel a tanítást a koronavírus-járvány miatt - közölte hétfői közleményében az oktatási minisztérium.
Cookie