×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Külföld

Meghalt Bódi László, becenevén Cipő

2013.03.11 - 12:19
Megosztás:
Meghalt Bódi László, becenevén Cipő

A Republic együttes Facebook oldalán egy képpel tudatták a rajongókkal a március 11-én bekövetkezett halál hírét.

Meghalt Bódi László, becenevén Cipő, a Republic együttes énekese és alapító tagja – derül ki az együttes Facebook oldalán közzétett információkból.  A Cipő becenéven ismertté vált zenész évek óta szívbeteg volt, és február 15-én hajnalban újra kellett éleszteni. Az énekes azóta kómában volt, és a koordinált ébresztési kísérletek sorra meghiúsultak. Állapota javulására orvosai láttak némi esélyt, ám március 11-én szervezete feladta a harcot.

Bódi László, becenevén Cipő a Wikipédia szócikke szerint 1965. május 3-án született Ungváron, egyéves korában költözött szüleivel Kisvárdára, ott járt iskolába, ott tanult zongorázni és játszott az egyik focicsapatban.

A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is. Nyíregyházán rádiófelvételeket is készítettek. Zenekarával öt évig játszottak, utána sorkatonai kötelességét kellett teljesítenie. 1983-ban a Sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjazott lett, valamint ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, mellette pedig a MÁV-nál és a Postánál dolgozott. 1990. február 23-án alapította a Republic együttest, és nyáron már a Beatrice koncertjein is felléptek, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket. 1990-ben jelent meg az első nagylemezük Indul a Mandula! címmel, s azóta is ők az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. 1995-ben Cipő szólóalbummal jelentkezett. Kétszáznegyven dalt szerzett eddig a Republicnak, de számos dalt írt Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is. 2010 januárjában megalakulásának 30. évfordulóján egy kisvárdai koncert erejéig összeállt a Cipőfűző együttes. Március 15-én a Republic együttes megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenysége elismeréseként Cipő és az együttes többi tagja – Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, Tóth Zoltán – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

Cookie