×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Megemlékezés a Diákdombon

2021.10.23 - 10:02
Megosztás:
Megemlékezés a Diákdombon
Vasárnap a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai, tanárai és a Batizi Református Egyházközség hívei megemlékeznek azokról az ifjakról, akik életüket vesztették a Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharcban, amikor a kuruc seregek mellé álltak.

1672. szeptember 20-án a kuruc sereg a szatmári várból akarta a német sereget kiverni, és elfoglalni az erődítményt. A németek ezt megtudván a mezőre vonultak ágyúikkal. A gyalogos kurucok azt a parancsot kapták, hogy ha lőnek az ágyúval, vessék hasra magukat. Ezt azonban nem mondták meg a lovas kurucoknak, akik látva a gyalogosokat a földön, azt hitték, hogy elestek, és futásnak eredtek, Gombáspusztán át Máramarosba menekültek. A gyalogos kurucok igyekeztek utánuk, de a német sereg Batiz mellett lemészárolta őket. A holttesteket Batiz közelében egy halomba rakták, melynek dombja ma is megvan. A szatmári iskolából kiűzött diákok közül sokan csatlakoztak a kurucokhoz, és ők is ott estek el. Hogy hányan haltak meg pontosan, nem lehet tudni. Erről az eseményről emlékeznek meg minden évben a batizi Diákdombon a református gimnázium diákjai. A vasárnap 11 órától a batizi református templomban tartandó istentiszteleten igét hirdet Varga Szilárd, a gimnázium iskolalelkésze. A Diákdombon a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai adnak elő rövid műsort. Az eseményen részt vesz Kallós Zoltán tanügyi államtitkár.

Emlékezzél vissza az egész útra!
„Aki él, az mind, mind örüljön,/ Mert az Élet mindenkinek/ Kivételes, szent örömül jön” — születésének 144. évfordulóján hajtottak főt Ady Endre emléke előtt a hagyományos és rendhagyó zarándoklaton.
Az uralkodó nélkül emlékeztek meg Londonban a brit háborús halottakról
A több mint egy évszázadra visszanyúló hagyománynak megfelelően gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól. Az idei megemlékezésen az udvar előzetes bejelentésével ellentétben nem volt jelen II. Erzsébet királynő, aki hátfájdalmai miatt az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.
Ady Endrére emlékeznek
Az Adyfalvi Református Egyházközség és annak lelkipásztora, Forró Csaba november 20-án tart Ady-megemlékezést Érmindszenten.
Cookie