×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Magazin

Megdőlhetett az európai melegrekord

2021.08.12 - 11:14
Megosztás:
Megdőlhetett az európai melegrekord
Megdőlhetett az európai melegrekord: a dél-szicíliai Siracusa közelében szerdán 48,8 Celsius-fokot mértek — számolt be róla a BBC hírportálja.

Az olasz regionális hatóságok jelentését a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) is meg kell erősítenie. A WMO szerint a jelenlegi európai melegrekord 48 fok, amelyet 1977-ben mértek Athénban. Az Olaszországban tapasztalható hőhullámot az Afrikából érkező Lucifer nevű anticiklon okozza. Az előrejelzések szerint a légörvény észak felé tart, átszelve Olaszországot, tovább növelve a hőmérsékletet a városokban, köztük Rómában is. Az olasz egészségügyi minisztérium szélsőséges forróságra figyelmeztető „vörös" jelzést adott ki számos régióban, a legnagyobb egészségi kockázatú városok száma várhatóan nyolcról 15-re emelkedik péntekre.
A mediterrán hőhullám, amelynek hatására évtizedes melegrekordok dőltek meg sok országban, erdőtüzeket eredményezett szerte Dél-Olaszországban, azon belül is Szicília, Calabria és Puglia a legsúlyosabban érintett régiók.
Mindeközben Görögországban is tovább tombolnak az erdőtüzek, amelyeket az erős szelek és a kiszáradt növényzet táplálnak. Külföldi csapatok is segédkeznek a lángok megfékezésében. A szakemberek szerint az éghajlatváltozás növeli az erdőtüzek kialakulásához hozzájáruló meleg és száraz idő kockázatát.
A globális átlaghőmérséklet már most nagyjából 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet és a mutatók tovább fognak emelkedni, ha a világ kormányai nem hoznak intézkedéseket a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására. Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottságának (IPCC) hétfőn kiadott, hét év óta első átfogó jelentése szerint az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő.

MTI,

Kánikulai hőség jöhet októberben?
Bár az október a legstabilabb őszi hónap, amikor zömében napos időre kell számítani egyre csípősebb éjszakákkal és hajnalokkal, mégis megtörténhet, hogy a trópusi légtömegek hazánkba való betörésével akár 35–38 Celsius-fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála.
"Hééé, medve!", üzente az ISU munkatársa a brassóiaknak a RO-ALERT rendszeren keresztül; belső vizsgálat indult az ügyben
Belső vizsgálatot rendelt el a Brassó Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetősége, miután az intézmény diszpécserszolgálatának egyik munkatársa az 'Ursul baaa!" ('Hééé, medve!') szavakkal kezdődő üzenettel figyelmeztette a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül egy medve jelenlétére a megyeközpontban.
Öt nyugati és délnyugati megyére narancssárga, az ország többi részére sárga riasztást adtak ki a hőség miatt
Másodfokú, azaz narancssárga hőségriasztást adtak ki a meteorológusok Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Dolj megyére. Az ország többi részére - néhány északi és központi megyét leszámítva - sárga hőségriasztás érvényes.
Cookie