×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
22 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmár megye

Még pár napig jár az adókedvezmény

2024.03.26 - 11:15
Megosztás:
Még pár napig jár az adókedvezmény
Az infláció miatt emelkedtek a helyi adók is, úgyhogy soha jobbkor tíz százalékos jóváírás! (Fotó: freepik.com/wayhomestudio)
Nem csak a tavasz köszöntött be Szatmár megyébe, közeleg a helyi adók befizetésének negyedév végi határideje is. Április elseje az utolsó nap, amíg jár a 10 százalékos adókedvezmény.

Két fontos határideje van a helyi adók (jármű, telek, kert, udvar, ingatlan, szántóföld) befizetésének. Az egyik az április elsejei, ami azért fontos, mert aki eddig a dátumáig befizeti összes kötelezettségét a helyi polgármesteri hivatal adóosztályán, vagy a már minden településen rendelkezésre álló online platformon, tíz százalékkal kevesebb adót fizet.
A lehetőség érvényes magánszemélyekre és cégekre egyaránt, de feltétel, hogy az összes és a teljes évi adó egyazon mozdulattal be legyen fizetve.

Zárásig, illetve éjfélig

Április elsején az adóhivatali ügyfélablakok a megye minden településén az aznap délutáni zárásig fogadják a befizetéseket. Online, azaz saját platformjukon, a globalpay.ro, illetve a ghiseul.ro platformokon április elsején 11:59-ig érvényes a kedvezményes ajánlat. A be nem fizetett adóhányadra április másodikától ráterhelik az első negyedévi adóra számolt késedelmi kamatot.

hirek/2024/marcius/meg-par-napig-jar-az-adokedvezmeny-freepik-com-jcomp.jpg
(Fotó: freepik.com/jcomp)
Az április elseje után következő határidő – amelyik esetében már nincs adókedvezmény –, az 2024. szeptember 30-ika, amikorra már a teljes ez évi adó be kell legyen fizetve, az adózási évnek ugyanis ekkor van vége és nem év végén, mint ahogy a naptári évnek. Október egytől a teljes évi adóra számolják a késedelmi kamatot.

Princz Csaba
 

Változik a nyugdíjak adómentességi küszöbe
Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a nyugdíjak újraszámításával a nyugdíjak jelenleg 2000 lejes adómentességi küszöbe is megváltozik.
Rendkívül nagy a teher azokon, akik dolgoznak!
Hétfő délelőtt 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a fővárosban. a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntettek, mivel a romániai munkavállalókra túl nagy adóterhek nehezednek.
Egészségügy: kevés a munkavállaló sok az ellátott
Kevesebb mint hatmillió romániai munkavállaló fizet jövedelme 10 százalékának megfelelő állami hozzájárulást, hogy 16 millió ember egészségügyi ellátását biztosítsa.