×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Még nem megoldott az ingyenes tesztelés

2022.01.14 - 17:00
Megosztás:
Még nem megoldott az ingyenes tesztelés
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bejelentette, hogy lehetőség nyílt arra, hogy ingyenesen végezzenek gyorsteszteket a családorvosok, azonban míg nem kötnek szerződést a pénztárakkal, ez nem lehetséges — még ne keressék ingyenes tesztekért a szakembereket!

A háziorvosok leggyakrabban kétnaponta tesztelhetik az arra jogosult koronavírusfertőzés-gyanús pácienseket — tájékoztatott a héten az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), miután a vonatkozó miniszteri rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben. Közleményében az intézmény idézte Alexandru Rafila egészségügyi minisztert, aki elmondta, hogy prioritásnak tartja a romániai tesztelési kapacitás növelését, amivel lassítható a járvány terjedése. Szerinte a betegek gyors szűrésére és egészségi állapotuk nyomon követésére a háziorvosok jelentik a megoldást.
A CNAS elnöke, Adela Cojan meggyőződését fejezte ki, hogy a háziorvosok szerepet vállalnak a fertőzésgyanús esetek szűrésében. Szerinte a fertőzés korai diagnosztizálása lehetővé teszi a kezelés gyors elkezdését és a kontaktszemélyek felügyeletét. A közlemény szerint az oltáskampányban részt vevő háziorvosok szerződés-kiegészítést írhatnak alá antigéngyorstesztek elvégzéséről, a többi pedig külön szerződést köthet erről a biztosítóval. A háziorvosoknak tesztenként 50 lejt térít meg a CNAS, ha nem számolnak fel díjat ezekért az elvégzésükkor.
A lakosok azonban még ne siessenek a családorvosi rendelőkbe az ingyenes antigéngyorstesztekért, hiszen egyelőre csak a törvényes keret van meg, a tesztelési szolgáltatás még nem kezdődött el — hívja fel a figyelmet a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF). Azok, akik a COVID-19 betegség tüneteivel küszködnek, és ingyenes tesztelésre van szükségük, továbbra is a mentőszolgálatokhoz és a közegészségügyi igazgatóságokhoz kell fordulniuk. „A 2022/58-as rendelet elfogadásával újabb lépés történt a SARS-CoV-2-szűrés ingyenes lebonyolításának folyamatában. A háziorvosok toborzási folyamata viszont csak a következő hetekben történik meg, ekkor kötik meg a szerződéseket a szakemberek, az ingyenes tesztelésre csak ezután kerülhet sor” — közölte a FNPMF.

Egyre több a beteg

Ahogyan az a lapunk által is rendszeresen közölt, a Szatmári Prefektusi Hivatal által küldött járványügyi adatokból kitűnik, Szatmár megyében is egyre több a koronavírusos beteg. Bár a kórházak még nem olyan leterheltek, mint az előző hullámok idején, folyamatosan nő az osztályokon kezeltek száma. Dr. Călin Bumbuluţ családorvos, a Román Orvosi Kamara alelnöke és a Szatmár Orvosi Kamara elnöke szerint körülbelül 30–40 beteget figyel meg minden egyes háziorvos jelenleg. Azok a páciensek, akik nem igényelnek kórházi kezelést, a háziorvosok megfigyelése alatt, otthon gyógyulnak. A szakember közölte, hogy amíg lehet, igyekszenek nem terhelni a kórházakat, ám a járványhullám neheze még csak az elkövetkező két hétben várható.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie