×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Még lehet jelentkezni a versmondó versenyre

2021.01.13 - 16:02
Megosztás:
Még lehet jelentkezni a versmondó versenyre
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium a magyartanárok egyesületével közösen rendezi meg az online szavalóversenyt / Fotó: Balog Zsolt
Továbbra is várják a szervezők a jelentkezéseket a január 22-én megrendezésre kerülő Kölcsey Ferenc Vers- és Prózamondó Versenyre, melyet idén is a Szatmár megyei LiterArt Magyartanárok Egyesülete és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium rendez meg január 22-én 14 órától, a magyar kultúra napja alkalmából.

A szervezők kihangsúlyozzák, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel ebben az évben nem áll módjukban a verseny hagyományos lebonyolítása, helyette online tartják meg azt. Ennek értelmében a felvételeket az alábbi e-mail-címekre kell elküldeni január 22-én 14 óráig. A felvételt kísérő levélben meg kell írni az előadott mű címét, a versenyző adatait (név, iskola, osztály, felkészítő tanár), majd elküldeni a megadott e-mail-címre: az A-csoport (előkészítősök, elsősök, másodikosok, harmadik és negyedik osztályosok) a sarosi_melinda@yahoo.com postafiókba, a B-csoport (V–VIII. osztályosok), illetve a C-csoport (IX–XII. osztályosok) pedig az eniko_forizs@yahoo.com postafiókba. A versenyfelhívásban a szervezők kihangsúlyozzák, hogy nagy méretű fájlok küldéséhez a www.wetransfer.com vagy a www.myairbridge.com szolgáltatót ajánlják.

A versenyzők ezúttal is több csoportban jelentkezhetnek. A legkisebbek (A1-kategória), az előkészítősök, elsősök és másodikosok egy-egy szabadon választott, állatokról szóló, magyar szerző tollából származó verssel vagy mesével jelentkezhetnek, a harmadik és negyedik osztályosok (A2-kategória) pedig egy szabadon választott prózarészlettel készülhetnek Történetek Csodaországból témában. A B1-es csoportban az V–VI. osztályosok küldhetik el videójukat, az idei tematika pedig „A játék az gyönyörű…”, játék a nyelvben, játékos nyelv, így a diákoktól egy szabadon választott verset vagy prózarészletet várnak a XX–XXI. század gyermek- és ifjúsági irodalmából. „A világ és én — kaland, játék, játékosság, érzelmek egy kamaszkori történetben” témát kapta a B2-es csoport, a VII–VIII. osztályos tanulóknak egy szabadon választott verset vagy prózát, prózarészletet kell előadniuk a XX–XXI. század ifjúsági irodalmából. A C1-es csoportban — „Kék villogású, gyönyörű tó vagyok” (Dsida Jenő) — egy szabadon választott verset kell előadniuk a IX–X. osztályos középiskolásoknak Kölcsey Ferenc, Ady Endre, Kaffka Margit, Krüzselyi Erzsébet, Gellért Sándor, Fényi István, Dsida Jenő, Szilágyi Domokos, Páskándi Géza, Kovács András Ferenc, Jánk Károly vagy más szatmári alkotó költészetéből. A C2-es csoportban pedig a XI–XII. osztályosoknak Szilágyi Domokos „Én játszom ugyan, de ti vegyetek komolyan” gondolata mentén olyan verset kell választaniuk, amely megjeleníti az életörömöt, szerelmet, játékosságot (nyelvi, formai játékosság, motívumok játéka) a XX–XXI. század lírájában.

Az A1-csoportosok produkciója maximum 3 perc, a C2-csoportosoké maximum 8 perc, a többi csoport esetén maximum 5 perc lehet, összegeztek a szervezők versenyfelhívásukban.

S.B.

Koszorúzási ünnepség
Január 20-án, szerdán 17.45 órától, a magyar kultúra napjára készülve a szatmárnémeti Láncos-templom parkjában lévő Kölcsey Ferenc-szobornál koszorúzási ünnepséget tart a Szamos folyóirat, együttműködve a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal, a Szatmár Megyei Tanáccsal, valamint a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközponttal.
Ha nem volna vers…
Kilencedik kötete jelent meg Müller Dezső nyugalmazott lelkipásztornak, vasárnap mutatta be Lázáriban.
Szakma Sztár: várják a jelentkezőket
Magyarország a 2020/2021-es tanévben is bekapcsolódást biztosít határon túli diákok számára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kiválósági versenyére, a Szakma Sztárra.
Cookie