×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Még két nap, és Mani továbbra is a második

2021.01.13 - 14:43
Megosztás:
Még két nap, és Mani továbbra is a második
Már csak 1009 kilométer távolságra van a Dakar-rali mezőnye a dzsiddai befutótól, a szatmárnémeti Gyenes Emánuel pedig továbbra is remek teljesítményt nyújt, dobogóra állhat pénteken.

A 30. időt motorozta a szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team motorosa, Gyenes Emánuel a Dakar-rali 10. versenynapján, ez a Malle Moto kategóriában a 2. helyre volt elég. Ezzel Mani őrzi korábbi pozícióját kategória összetett táblázatában.
Szerda reggel a mezőny nyolc óra után rajtolt a Vörös-tenger partjáról, de a 342 kilométer mért szakasz a hegyek között vezette a versenyzőket, al-Ula város irányába. A homokos pályán tempósan lehetett haladni, viszont a navigáció szempontjából ez egy nagyon nehéz nap volt, minden elvétett méter akár jelentős időveszteséggel is járhatott. Ez jelenthetett a gondot az elején Maninak is, aki 8 óra 52 perckor nagyon jó tempóba rajtolt Neomból, viszont több mint negyed órát vesztett az első ellenőrző pont után, amiért nagyon visszaesett, több mint tíz pozíciót vesztett. Ezt a hátrányt már nem sikerült ledolgozni, így Arunas Gelazninkas mögött 18 perces késéssel ért célba. A litván motoros visszaállította az egy órás előnyét Manihoz képest a Malle Moto kategóriába, és vélhetően vissza fog venni a tempóból a hátra levő két fordulóban, hogy biztos győztesként érkezzen meg pénteken Dzsiddában. Viszont a kategória szatmári címvédője is növelte előnyét az őt üldöző Benjamin Melot előtt, már több mint fél órával jobb az időeredménye, mint a francia „lovasnak”. 
Az utolsó előtti nap egyben a leghosszabb lesz a versenyzőknek, amit a speciális szakaszon el kell töltsenek. Csütörtökön al-Ulából Janbuig kell eljussanak, viszont az 557 km össztávból 511 km lesz a mért szakasz. Maninak nem jó hír, hogy ismét dűnék között kell majd haladni, „csaknem 100 kilométer hosszú homokóceán vár a mezőnyre” – írják a szervezők. A szatmári motoros az előző versenynapokon nem boldogult a dűnék között, nagyon lassú tempóba tudott haladni, a puha homokba sokszor elsüllyedt. A lényeg az, hogy tartani tudja a különbséget Benjamin Melot előtt, hogy péntek este, Dzsiddába a Malle Moto kategória ezüstérmét vehesse át a szervezőktől. Ez egy óriási teljesítmény lesz, hiszen nyáron edzős közben eltörte a lábát, amit műteni kellett, és ezért októberben még mankóval tudott csak járni. Így az erős erőnléti felkészülés is elmaradt, egyetlen nagy versenyen tudott rajthoz állni a Dakar előtt. 

43. DAKAR-RALI, 10. VERSENYNAP, NEOM – AL-ULA

Motorosok, 342 km mért szakasz
1. Ricky Brabec (egyesült államokbeli, Monster Energy Honda Team 2021) 3h12’33”
2. Joan Barreda Bort (spanyol, Monster Energy Honda Team 2021) +3’15”
3. Kevin Benavides (argentin, Monster Energy Honda Team 2021) +5’11”
(…)
31. GYENES EMÁNUEL (romániai, Autonet Motorcycle Team) +1h4’2”

Malle Moto Original by Motul
1. Arunas Gelazninkas (litván, Zigmas Dakar Team) 3h57’47”
2. GYENES EMÁNUEL (romániai, Autonet Motorcycle Team) +18’48”
3. Benjamin Melot (francia, Benjamin Melot) +27’41”

Autósok
1. Jazeed al-Rajhi, Dirk Von Zitzewitz (szaúdi, német, Overdrive Toyota) 3h3’57”
2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Gazoo Racing) +2’4”
3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (franciák, X-Raid Mini JCW Team) +2’53”

43. DAKAR-RALI, ÖSSZETETT TÁBLÁZATOK

Motorosok
1. Kevin Benavides (argentin, Monster Energy Honda Team 2021) 40h20’8”
2. Ricky Brabec (egyesült államokbeli, Monster Energy Honda Team 2021) +51”
3. Sam Sunderland (brit, Red Bull KTM Factory Team) +10’36”    
(…)
25. GYENES EMÁNUEL (romániai, Autonet Motorcycle Team) +7h23’52”

Malle Moto Original by Motul
1. Arunas Gelazninkas (litván, Zigmas Dakar Team) 46h41’39”
2. GYENES EMÁNUEL (romániai, Autonet Motorcycle Team) +1h2’21”
3. Benjamin Melot (francia, Benjamin Melot) +1h34’40”

Autósok
1. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (franciák, X-Raid Mini JCW Team) 37h33’6”
2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Gazoo Racing) +17’1”    
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyolok, X-Raid Mini JCW Team) +1h3’44”

Pesek Attila

Hazaért már Gyenes Mani
Vasárnap már hazaérkezett Szaúd-Arábiából Gyenes Emánuel, aki zsinórban második éve állhatott a Dakar-rali dobogóján, ugyanis pénteken a Malle Moto Original by Motul kategóriában a második helyen zárt.
Idén is éremmel tér haza Gyenes Mani
A tavalyi aranyérem után idén sérülten, de jobb összetettbeli teljesítménnyel ismét dobogóra állt péntek este Dzsiddában Gyenes Emánuel, a Dakar-rali 43. kiírásának legjobb pilótáival együtt. A szatmári motoros a Malle Moto kategóriában második lett.
Még 452 km a dobogóig
Már biztonsági tempóra rendezkedett be Gyenes Mani, így dobogóra állhat pénteken Dzsiddában a szatmári motoros, akit nyáron lábtöréssel műtöttek, és októberben még mankó segítségével járt.
Cookie