×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Maximális kapacitáson működnek

2021.07.25 - 09:08
Megosztás:
Maximális kapacitáson működnek
Fotó: Princz Csaba
A megnövekedett határforgalom miatt ebben az időszakban naponta megközelítőleg 3900 határrendőr van szolgálatban — tájékoztatott közleményében a határrendészet. A petei határátkelőnél folyamatosan nagy a forgalom, legalább fél órát kell várni belépéskor.

Maximális kapacitáson működnek a határátkelők a román–magyar határon, naponta mintegy 3900 határrendész teljesít ezeknél szolgálatot. A határrendészet állandó kapcsolatot tart fenn a szomszédos államok hatóságaival is, hogy a kétoldalú megegyezések alapján közös intézkedéseket hozzanak az operatív határellenőrzés érdekében — derül ki az országos határrendészet (IGPF) közleményéből.

A határrendészet azt javasolja a román és a külföldi állampolgároknak, hogy a torlódások elkerülése végett vegyék igénybe a kevésbé népszerű határátkelőket is, és tájékozódjanak a cél- és tranzitországok beutazási feltételeiről. A hatóság emlékeztet ugyanakkor, hogy a román–magyar határvonalon 12 határátkelő áll az utazók rendelkezésére: Szatmár megyében Csanálos és Pete; Arad megyében Nagylak 1, Nagylak 2, Tornya, Gyulavarsánd; Temes megyében Nagycsanád; Bihar megyében Nagyszalonta, Bors 1, Bors 2, Érmihályfalva, Székelyhíd.

Az utazók a határőrség honlapján, a www.politiadefrontiera.ro oldalon tájékozódhatnak a határátkelőknél regisztrált aktuális helyzetről.

Szatmár megyében a petei határátkelőnél például tájékoztatásuk szerint folyamatosan fel kell készülni arra, hogy az országba belépőknek várni kell, a nap minden szakában. Szinte állandó a sárga jelzés, ami azt jelenti, hogy 30–59 perc közötti a várakozási idő, ha Románia és persze Szatmár megye területére kívánnak belépni, annak ellenére is, hogy 4, de többször is 5 sávon fogadják az érkezőket. A Magyarországra való belépéssel nincs gond, rövid, alig pár perces volt a várakozási idő ezen a hétvégén Peténél.

„Emlékeztetjük önöket, hogy ebben az időszakban az országba történő beutazáskor a munkatársaink által végzett, elsősorban az úti okmányok ellenőrzésére irányuló határellenőrzésen a megyei közegészségügyi igazgatóságok képviselői is részt vesznek a járványügyi szűrővizsgálatok elvégzése, és a konkrét intézkedések elrendelése érdekében” — szögezi még le a határrendészet. SZFÚ

 

 

 

 

50 embert akartak átcsempészni a határon
Ötven külföldi állampolgárt találtak egy teherautó rakterében rejtőzve a petei határátkelőnél — a három román állampolgárságú „segítőjük” Ausztriába kívánta eljuttatni őket.
Nem unatkoznak a határrendészek
Az elmúlt napokban számos közlekedési szabálysértésre derült fény a petei határátkelőnél, melyek közül négyet Romániából kifelé menet, egyet pedig beutazáskor regisztráltak.
Határrendészet: több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába pénteken
Több mint 8600 ukrajnai érkezett Romániába a pénteki nap folyamán — tájékoztatott szombat reggel a határrendészet.
Cookie