×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Maximális kapacitáson működnek

2021.07.25 - 09:08
Megosztás:
Maximális kapacitáson működnek
Fotó: Princz Csaba
A megnövekedett határforgalom miatt ebben az időszakban naponta megközelítőleg 3900 határrendőr van szolgálatban — tájékoztatott közleményében a határrendészet. A petei határátkelőnél folyamatosan nagy a forgalom, legalább fél órát kell várni belépéskor.

Maximális kapacitáson működnek a határátkelők a román–magyar határon, naponta mintegy 3900 határrendész teljesít ezeknél szolgálatot. A határrendészet állandó kapcsolatot tart fenn a szomszédos államok hatóságaival is, hogy a kétoldalú megegyezések alapján közös intézkedéseket hozzanak az operatív határellenőrzés érdekében — derül ki az országos határrendészet (IGPF) közleményéből.

A határrendészet azt javasolja a román és a külföldi állampolgároknak, hogy a torlódások elkerülése végett vegyék igénybe a kevésbé népszerű határátkelőket is, és tájékozódjanak a cél- és tranzitországok beutazási feltételeiről. A hatóság emlékeztet ugyanakkor, hogy a román–magyar határvonalon 12 határátkelő áll az utazók rendelkezésére: Szatmár megyében Csanálos és Pete; Arad megyében Nagylak 1, Nagylak 2, Tornya, Gyulavarsánd; Temes megyében Nagycsanád; Bihar megyében Nagyszalonta, Bors 1, Bors 2, Érmihályfalva, Székelyhíd.

Az utazók a határőrség honlapján, a www.politiadefrontiera.ro oldalon tájékozódhatnak a határátkelőknél regisztrált aktuális helyzetről.

Szatmár megyében a petei határátkelőnél például tájékoztatásuk szerint folyamatosan fel kell készülni arra, hogy az országba belépőknek várni kell, a nap minden szakában. Szinte állandó a sárga jelzés, ami azt jelenti, hogy 30–59 perc közötti a várakozási idő, ha Románia és persze Szatmár megye területére kívánnak belépni, annak ellenére is, hogy 4, de többször is 5 sávon fogadják az érkezőket. A Magyarországra való belépéssel nincs gond, rövid, alig pár perces volt a várakozási idő ezen a hétvégén Peténél.

„Emlékeztetjük önöket, hogy ebben az időszakban az országba történő beutazáskor a munkatársaink által végzett, elsősorban az úti okmányok ellenőrzésére irányuló határellenőrzésen a megyei közegészségügyi igazgatóságok képviselői is részt vesznek a járványügyi szűrővizsgálatok elvégzése, és a konkrét intézkedések elrendelése érdekében” — szögezi még le a határrendészet. SZFÚ

 

 

 

 

Autósok és gyalogosok
Elkezdődött az iskola, eljött a horror reggelek időszaka autósok és gyalogosok számára is. Eljött az ideje az iskolába siető autósnak, aki a közlekedési rendszer csúcsa, és mivel ő siet, mindenkin keresztülgázol, legyen az másik autós, biciklis vagy gyalogos.
Határrendészet: mintegy 167 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 167 500 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában több mint 38 100 járművel (ezek közül 7800 teherszállító volt) - tájékoztatott hétfőn a határrendészet.
Teljes káosz a határátkelőnél
Rég nem tapasztalt kaotikus állapotok uralkodtak tegnap nemcsak a petei határátkelőnél, de már az oda vezető úton is, egymás hegyén-hátán álltak a kiskocsik, kamionok, mikrobuszok.
Cookie