×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Maszkban emlékeztek meg a kivégzett tábornokokról Aradon

2021.10.07 - 08:27
Megosztás:
Maszkban emlékeztek meg a kivégzett tábornokokról Aradon
Fotók: MTI
Járványellenes intézkedések mellett emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc 172 évvel ezelőtt kivégzett tábornokairól Aradon. A városban szerdára meghaladta a hét ezreléket fertőzöttségi ráta, ami azt jelenti, hogy ezer lakosból több mint heten fertőződtek meg az elmúlt két hétben. A résztvevőknek a beltéri és szabadtéri rendezvényeken is maszkot kellett viselniük.

A minorita templomban tartott szentmisén Kovács Gergely érsek szentbeszédében elmondta: egyházi gyakorlatban a hitükért meghalt keresztényeket tekintik vértanúknak. Aradon azonban a nemzet vértanúiról beszélünk. Ők nem a hitükért, hanem a magyar szabadságért áldozták életüket. Többségük nem magyarnak született, de felesküdött Magyarországra, és az adott szavához a végsőkig hűséges maradt.

"Mi érezzük ma ennek a magatartásnak a súlyát. (.) Tudunk az utolsókig ragaszkodni egy meggyőződéshez, az adott szóhoz" - tette fel a kérdést. Az érsek a szertartás végén azért könyörgött, hogy az aradi hősöknek méltó utódnemzete legyünk.

A Megbékélés parkjában, a Szabadság szoborcsoport mellett tartott beszédében Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja kijelentette: az 1948-ban kialakított törvényi keretek ma is érvényesek és korszerűek.

hirek/2021/oktober/07/arad-mti.jpg

Az aradi tizenhármak és az első magyar miniszterelnök vértanúsága a főkonzul szerint azt üzeni a jövendő magyarjainak, hogy az áldozatként hullatott vérből mindig új élet sarjad.

"Nem engedhetünk a 48-ból mert korszerűen gondolkodunk a jelen folyamatairól és a jövőnkről, hűen 1848-49 haladó szellemiségéhez. Nem engedünk szabadságunknak, független államiságunknak és nemzetünk polgárosodásának eszméjéből" - fogalmazott a főkonzul.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke, Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára arra emlékeztetett, hogy a szövetség számára Arad nemcsak a vértanúk példáját, hanem a Szabadság-szoborcsoport kiszabadításának és újbóli felállításának a küzdelmét is jelentette.

hirek/2021/oktober/07/arad-2-mti.jpg

"Küzdeni kell a jogainkért, a szabadságért, a szabadabb, tehát jobb életért. Itt a régióban, magyarként és erdélyiként is" - jelentette ki. Megemlítette: most nem egy elnyomó hatalom, hanem egy vírus áll a szabadság útjában. Arra biztatta a jelenlevőket, hogy oltassák be magukat. A politikus arra is kitért, hogy az RMDSZ négy évi kormányzásra készült, és a jelenlegi romániai zavaros belpolitikában a szövetség az egyedüli biztos pont a közösség számára.

Calin Bibart, Arad polgármestere gratulált a magyarságnak, amiért évről évre megemlékeznek a hőseikről. Hozzátette: a tábornokok a szabadság és a méltóság ideáljáért áldozták fel az életüket, és a nemzet szeretete állt az ideáljaik mögött.

Az estébe hajló aradi megemlékezés koszorúzással zárult.

MTI

Emlékezzél vissza az egész útra!
„Aki él, az mind, mind örüljön,/ Mert az Élet mindenkinek/ Kivételes, szent örömül jön” — születésének 144. évfordulóján hajtottak főt Ady Endre emléke előtt a hagyományos és rendhagyó zarándoklaton.
Az uralkodó nélkül emlékeztek meg Londonban a brit háborús halottakról
A több mint egy évszázadra visszanyúló hagyománynak megfelelően gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól. Az idei megemlékezésen az udvar előzetes bejelentésével ellentétben nem volt jelen II. Erzsébet királynő, aki hátfájdalmai miatt az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.
Kábítószer hatása alatt volt az aradi férfi, amikor megölte az élettársa 4 éves kislányát
Kábítószer hatása alatt volt tettének elkövetésekor az a 23 éves aradi férfi, aki megölte élettársa négy éves kislányát, majd elégette a holttestet - állapították meg az ügyészek.
Cookie