×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Maszkfogás Peténél

2020.04.24 - 18:07
Megosztás:
Maszkfogás Peténél
A petei határátkelőn keresztül akartak Németországba szállítani 300 000 darab sebészeti maszkot — Arafat döntése értelmében a szatmáriak között osztják szét őket.

Az egészségügyi miniszter március eleji rendelete értelmében szigorúan tilos Románia területéről kivinni minden olyan felszerelést és eszközt, amelyre az országnak is szüksége lehet a koronavírus-járvány megfékezése elleni harcban. Értelemszerűen vonatkozik ez a rendelet a egyik legkeresettebb és leginkább fogyóeszköznek minősülő maszkokra is — amelyből 300 000 darabos tétel akadt fent a petei határátkelőnél az ellenőrzés során.

Április 23-án délután akart ott az ország területéről kilépni egy Citroën Jumper és egy Renault Master típusú haszonjármű, melyet egy 25 éves, máramarosi és egy 43 éves, bihari férfi vezetett — a két jármű rakterébe pedig összesen 150 doboz volt bepakolva, amelyek háromrétegű sebészeti maszkokat tartalmaztak, célállomásuk pedig Németország lett volna.

A kolozsvári Regionális Vámigazgatóság a küldőcéget 50 000 lejre bírságolta, a maszkokat pedig elkobozta — közben Radu Bud kormánymegbízott azzal a kéréssel fordult dr. Raed Arafat államtitkárhoz, hogy a maszkokat osszák szét ingyenesen Szatmár megye lakói között (a polgármesteri hivatalokon keresztül), Arafat pedig teljes mértékben egyetértett a kéréssel.

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie