×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Maszk: a semminél több védelmet nyújt

2020.04.24 - 14:30
Megosztás:
Maszk: a semminél több védelmet nyújt
Bár a koronavírus ellen nem nyújt biztos védelmet a sebészeti és textilmaszkok viselése, lassítják a fertőzés terjedését. A legkisebb védelem is több, mint a semmi, ráadásul május 15-től zárt nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön kötelező is lesz.

Az Egészségügyi Világszervezet továbbra sem veszi fel ajánlásai közé az általános maszkviselést, mivel szakértői úgy vélik, hogy hatásosságára „nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal”. Azonban kéri azokat az országokat, ahol mégis ilyen rendelkezést hoztak, hogy osszák meg tapasztalataikat a szervezettel — ezek fényében és további szakértői egyeztetések nyomán az ajánlások módosulhatnak.

Románia nemsokára valós tapasztalatokkal fog rendelkezni, hiszen május 15-e után eltörlik a kijárási tilalmat, enyhítenek bizonyos korlátozásokon, viszont a zárt nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a védőmaszk viselése.

Ugyan a lehető legjobb védelem a koronavírussal szemben a szociális távolságtartás, ha az emberek nem találkoznak egymással, viszont három hét múlva törlik a kijárási tilalmat, és kötelesek leszünk maszkot viselni, ha zárt nyilvános helyen vagy tömegközlekedési eszközön tartózkodunk, mivel ez valamennyire gátolja a nyálcseppek és az azokban található vírusok levegőbe jutását. A maszkviselés önmagában nem fogja megelőzni a fertőzést, de lassíthatja — állítják a szakértők, hiszen — és ezt bárki beláthatja — a legkisebb védelem is több, mint a semmi.

Letesztelt anyagok

Mivel sehol sincs elegendő maszk, a komolyabb védőfelszerelésekre pedig a koronavírus elleni harc élvonalában dolgozóknak van szükségük, ezért egyre többen kezdtek házilag maszkot készíteni szerte a világon. Szatmár megyében is egyre többen és egyre változatosabb anyagokból készítenek védőmaszkokat, melyeknek nemsokára igencsak nagy keletjük lesz. Igen ám, de vajon milyen anyagból készüljenek ezek?

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) kutatói nemrég sorra letesztelték a hétköznapi anyagokat, hogy kiderítsék, melyik tudja a legjobban kiszűrni a mikroszkopikus részecskéket. A legutóbbi teszteken az úgynevezett HEPA-szűrők és a porszívókban használt porzsákok mellett a 600 gramm/négyzetméter szövéssűrűségű párnahuzatok és a flanelpizsamához hasonló anyagok végeztek az élen. A kávégépekhez használt papírfilterek a középmezőnybe, míg a sálak és egyéb kendők a sereghajtók közé kerültek, utóbbiak csak nagyon kis mértékben képesek bármilyen részecskét felfogni.

Dr. Scott Segal, a Wake Forest Baptist Health aneszteziológusa, aki a közelmúltban tanulmányozta a házi maszkokat, azt ajánlja, teszteljük le az otthon található anyagokat, mielőtt maszkot készítenénk belőlük. „Ha a fény könnyen átszűrődik rajta, és szinte látni az anyagot alkotó szálakat, akkor az semmiképp sem lesz megfelelő. Ha azonban az anyag vastagabb, alig jut át rajta fény, akkor megvan, amit kerestünk” — magyarázta. A legnagyobb kihívás, hogy olyan anyagot találjunk, ami olyan sűrű, hogy felfogja a részecskéket, de még kellően vékony ahhoz, hogy levegőt kapjunk benne, és hosszan viselhessük. A teszteken szereplő filterek például szűrik az apró részecskéket, de szerkezetükből adódóan könnyen válnak le belőlük finom rostszálak, melyeket nem lenne jó belélegezni. Éppen ezért a legjobb, ha két anyagréteg közé helyezzük az ilyen filtereket.

Százszázalékos védelem nem létezik: a legjobb most elérhető védőmaszk az N95-ös, amely képes a 0,3 mikronnyi vagy annál nagyobb részecskék 95 százalékának kiszűrésére, míg egy átlagos sebészmaszk 60–80 százalékos szűrésre képes.

Ha magunk készítjük a védőmaszkot, akkor néhány népszerű alapanyag, mint a 600 grammos párnahuzat, csak akkor ér valamit, ha legalább 4 rétegben használják. Két réteg ugyanis mindössze a részecskék 22 százalékát képes felfogni, négy rétegben viszont már közel 60 százalékot teljesít. Egy vastag gyapjúsál két rétegben 21, négyben 48,8 százalékot teljesített, míg a 100 százalék pamutból készülő kendő négy rétegben sem éri el a 20 százalékot. Az egyszerű szövetek, melyek a legtöbb háztartásban megtalálhatók, és gyakran használják őket házi készítésű maszkokhoz, mit sem érnek. A teszteken alig 1 százalékot tudtak teljesíteni, így azok önmagukban alkalmatlanok.

Mikor jó egy textilmaszk?

A Semmelweis Egyetem egy kisokost is összeállított arról, hogyan készítsünk arcmaszkot akár a háztartásban fellelhető vagy könnyen és olcsón beszerezhető anyagokból, néhány egyszerű szabály betartása mellett. A textilből készült arcmaszkokat nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekre vagy olyan személyre adni, akinek légzési nehézségei vannak, eszméletlen, magatehetetlen, vagy más okból nem tudja segítség nélkül levenni a maszkot. Mindezek betartása mellett érdemes akár több arcmaszkot is készítenünk családtagjaink, ismerőseink részére is.

A textil arcmaszk szorosan, de kényelmesen illeszkedjen oldalt az archoz, legyen rögzítve a fejen hátul összekötött, vagy fülre akasztható madzaggal! Több réteg szövetből álljon, ugyanakkor tegye lehetővé az akadálymentes légzést! Legyen gépben, 60 fokon mosható és szárítható anélkül, hogy károsodna vagy megváltozna az alakja!

Fontos, hogy rendszeresen, minden viselés után kimossuk az arcmaszkokat. A Semmelweis Egyetem ajánlása, hogy a maszkok mosása minimum 60 fokon történjen.

Ügyeljünk rá, hogy a maszk levételekor ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, a levétel után pedig egyből mossunk kezet! Amennyiben nem azonnal mossuk ki a maszkot, akkor dupla nejlonzacskóban tároljuk, minden mástól elkülönítve, lehetőség szerint az erkélyen vagy teraszon!

Bumbuluţ Krisztina

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie