×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Egészség

Másutt betiltották, nálunk gyerekek fogyasztják

2022.01.11 - 15:47
Megosztás:
Másutt betiltották, nálunk  gyerekek fogyasztják
Fotó: www.apc-romania.ro
Gyermekek által fogyasztott termékeket vizsgált december folyamán a több mint 30 évtizedre visszatekintő tevékenységet felmutató Fogyasztókért Egyesület (APC), és szakemberei egy olyan adalékanyagot fedeztek fel több termékben is, melyet Franciaországban már betiltottak.

Az E 171-es jelzésű, a fehér szín eléréséhez használt titán-dioxidról van szó, melyet többek között olyan fogkrémek tartalmaznak, mint a Sensodyne ProNamel 6–12 éves gyermekeknek, a Naturaverde gyermekfogkréme, az Aquafresh little teeth 3–5 év közötti gyerekeknek készült fogkréme, de találtak az üzletekben Magyarországon készült rágógumit, Törökországban készült drazsékat és Romániában gyártott cukorkát, amelyik ezt tartalmazta.
Mint írják, Franciaország volt az első, amelyik betiltotta az E 171-es (titán-dioxid) használatát 2020. január elsejétől, elővigyázatosságból, hogy megvédje polgárait. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) aztán tavaly frissítette a titán-dioxid biztonsági értékelését, mely szerint a színezék élelmiszer-adalékanyagként történő felhasználása már nem tekinthető biztonságosnak. A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról az Európai Bizottság dönt majd. Az Európai Unió az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat.
A titán-dioxid értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t. Az EFSA szakértői panel (Panel on Food Additives and Flavourings/FAF) — figyelembe véve minden rendelkezésre álló tudományos kutatás eredményét és adatot — arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként történő felhasználása többé már nem tekinthető biztonságosnak. A következtetés meghozatalának kritikus eleme volt, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben. Új kutatási eredmények szerint tehát a titán-dioxid a gének szintjén okozhat károsodást, aminek rákkeltő hatása lehet.
Az EFSA kockázatértékelése alapján, a tagállamok bevonásával az Európai Bizottság dönt majd a további szükséges intézkedésekről.


Mi a titán-dioxid?
A titán a természetben előforduló fém. Az élelmiszeriparban a titán-dioxidot fehér színezékként használják. A folyadékokban oldódó színezékekkel ellentétben a titán-dioxid nem oldódik, finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. A titán-dioxid ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak.

Bumbuluţ Krisztina

 

Küldtek számlát, vagy nem küldtek számlát?
Lassan már semmire nem hajlandóak az energiaszolgáltatók mintsem eladni az áramot, meg a gázt és beszedni érte a pénzt. Leolvasni három havonta olvasnak, számlázni szintén, akinek nem tetszik, kezelje maga online a mérőóra-leolvasást meg a számla-fizetést mert másképp nehéz megoldani és költséges is.
Kosz és igénytelenség miatt zárták be az éttermet
Az elmúlt héten a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Szatmárnémeti egyes éttermeiben tartott tematikus ellenőrzéseket annak érdekében, hogy megvizsgálja, az adott helyek hogyan tartják be a hatályos jogszabályokat.
December 20-ától több mint egymillió lejre szabott ki bírságokat a fogyasztóvédelmi hatóság
A téli ellenőrző akciók első hetében 199 bírságot rótt ki az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) különböző cégekre. A bírság összértéke 1,1 millió lejre rúg - derül ki az intézmény hétfői közleményéből.
Cookie