×
2022. 01 19.
Szerda
Sára, Márió
-3 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.34 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Márton-napi felvonulást tartottak

2018.11.09 - 09:34
Megosztás:
Márton-napi felvonulást tartottak

Közel ezer gyermeket és szüleiket mozgatta meg tegnap a Szent Márton-napi felvonulás.

A Gemeinsam Német Ifjúsági szervezet a Johann Ettinger Német Elméleti Líceummal és a Kálvária-templom német közösségével együtt idén is megszervezte a Szent Márton-napi ünnepséget.

A tegnap délutáni rendezvényen körülbelül 1000 gyermek vett részt: a Hám János római katolikus óvoda és a 9-es számú óvoda gyerkőcei, a német líceum kisiskolásai, valamint ezek partnerosztályai Krasznabéltekről, Szokondról és a Kálvária-templom román közösségétől.

A gyermekek Szent Márton példáját követve segítenek a rászorulókon, karitatív szándékkal a német líceum önkénteseitől vásárolták meg a gyertyákat saját készítésű lámpásaikba. A Szatmári Egyházmegyei Caritas a túrterebesi Tours-i Szent Márton Közösségi Központ játszóterének felújítására fordítja az összegyűjtött adományt.

A rendezvény tegnap 16.45 órakor a Kálvária-templomban kezdődött, ahol a német és a román közösség plébánosai fogadták a kicsiket, óvodásokat, előkészítő és első osztályosokat. A Márton-napi felvonulás 17.30 órakor indult a római katolikus katedrális elől, a mezőfényi egyesített fúvószenekar vezetésével. A gyermekek tanítóikkal, óvónőikkel és szüleikkel közösen készített lámpásaikkal vonultak fel, megkerülve a parkot, s elértek a Kálvária-templomhoz, ahol a 2–4. osztályos gyermekek részére rendeztek programot. A gyermekek Márton-napi dalokat énekeltek, és három nyelven imádkoztak, a Kálvária-templom közösségének plébánosai pedig Szent Márton jó cselekedeteiről meséltek a gyermekeknek.

Az áldás után a gyermekek szüleik kíséretében énekelve vonultak ki a templomból.

 

Cookie