×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Marius Budăi: tárcaközi bizottság keresi a megoldást a közalkalmazottak elmaradt béremelésére

2022.01.19 - 15:28
Megosztás:
Marius Budăi: tárcaközi bizottság keresi a megoldást a közalkalmazottak elmaradt béremelésére
Tárcaközi bizottságot hoz létre a kormány a bértörvény teljesítetlen előírásainak elemzésére - közölte szerdán a munkaügyi miniszter, aki kifejtette: jogosnak tartja a közalkalmazottak elégedetlenségét a jogszabályban előírt fizetésemelések elmaradása miatt.

A bejelentés előtt Marius Budăi a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Marcel Ciolacuval együtt az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a PSD székháza előtt tüntető alkalmazottaival tárgyalt. Utóbbiak a bértörvényben előírt fizetésemelések elmaradása miatt tiltakoztak.

A tüntetőkkel tartott tárgyalások után a munkaügyi miniszter a sajtónak elmondta, hogy a létrehozandó tárcaközi bizottság elemezni fogja a bértörvény teljesítetlen előírásait. Emlékeztetett arra, hogy az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács legutóbbi ülésén abban állapodtak meg a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselői, hogy közösen keresnek megoldást az elmaradt béremelésekre, és az eredményekről átlátható módon tájékoztatják a közalkalmazottakat.

Marius Budăi tájékoztatása szerint a tárcaközi bizottság március végéig fejezi be a munkáját. Közölte, hogy szerinte jogos az INS alkalmazottainak elégedetlensége, mert az elmúlt két évben nem emelkedett a fizetésük. Arra az újságírói kérdésre, miszerint van-e esély idén a bérek növelésére, a miniszter kijelentette: 'Ezen dolgozunk'.

Budăi hozzátette, nem akar senkit sem üres ígéretekkel áltatni. 'Abban állapodtunk meg a koalícióban, hogy létrehozzuk a tárcaközi bizottságot, amelyik elkészíti ezt az elemzést. (...) Ezután bejelentjük az esetleges béremelések ütemezését, de előbb látnunk kell a számokat' - jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter szerint a tanügyi alkalmazottak is joggal elégedetlenek a bértörvényben előírt fizetésemelések elmaradása miatt. Nekik is azt üzente, hogy a létrehozandó tárcaközi bizottság megoldást fog keresni a helyzetükre.

Szerdán 11 és 13 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetségnek a tagjai. A tanügyi dolgozók tiltakozását többek között az váltotta ki, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni képviselőikkel a 2017-es közalkalmazotti bértörvényben rögzített fizetésemeléséről. AGERPRES

Tavaly decemberben 234 lejjel nőtt a nettó átlagbér Romániában novemberhez képest
Tavaly decemberben 383 lejjel (+6,4%) 6327 lejre nőtt Romániában az országos bruttó átlagbér az előző hónaphoz viszonyítva. A nettó átlagbér novemberhez képest 234 lejjel (+6,4%) emelkedett, elérve a 3879 lejt - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adataiból.
Marius Budăi: az országos helyreállítási terv újratárgyalható, ha a koalíció ezt jónak látja
Az országos helyreállítási tervben (PNRR) foglalt reformok megvalósítása az ütemterv szerint halad - jelentette ki hétfőn a parlamentben a munkaügyi miniszter.
Elégedetlenek a fizetéseikkel
A romániai egészségügyi dolgozók jelentős része elégedetlen a fizetésével.
Cookie