×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Maradjanak a jelenlegi igazgatók, aligazgatók! — kéri a diáktanács

2021.08.16 - 10:40
Megosztás:
Maradjanak a jelenlegi igazgatók, aligazgatók! — kéri a diáktanács
Fotó: focuspress.ro
Továbbra sem lehet tudni, hogy szeptember elsejétől, a 2021/2022-es tanév kezdetétől kik töltik majd be az iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségeket.

Ez a soha nem látott bizonytalanság azért állhatott elő, mert augusztus 31-ével minden tanintézmény igazgatójának, aligazgatójának lejár a szerződése, és az új versenyvizsgákat a következő tanév első felében rendezik meg, az új igazgatók kinevezése december 20. és 22. között várható.

Bár volt egy törvénytervezet arra vonatkozóan, hogy az igazgatók és aligazgatók kinevezése ne a tanfelügyelőségek tollvonásával történhessen meg, hanem az iskolai bizottságok, a területi-közigazgatási egységek vezetőségével közösen dönthessenek arról, kik töltsék be a közösségek számára fontos beosztást. Ezt a tervezetet Klaus Iohannis államelnök áttanulmányozásra visszaküldte a képviselőházba, így két hét múlva a megyei főtanfelügyelők nevezik ki azon személyeket, akik szeptembertől igazgatói, aligazgatói megbízást kapnak a versenyvizsgák végéig. Ennek értelmében országosan 9771 személyt neveznek ki politikai támogatással, hívják fel a figyelmet az érintettek.

Az Országos Diáktanács vezetősége is felfigyelt a jelenségre, közleményben kérik, hogy az igazgatói versenyvizsga végéig maradjanak tisztségben azok a tanintézmény-vezetők, akik jelenleg betöltik a fontos vezetői tisztséget. Meglátásuk szerint csak így lehetne a kontinuitást biztosítani az oktatásban. A diákok ugyanakkor attól is tartanak, hogy a tanfelügyelőségek a most kapott lehetőség által olyan személyeket neveznek majd ki iskolaigazgatóknak, akik nem rendelkeznek ilyen jellegű tapasztalattal, és nem ismerik az adott közösség igényeit.

Silviu Morcan, az Országos Diáktanács elnöke kihangsúlyozza, hogy érthetetlen, miért halasztották el az iskolaigazgatók versenyvizsgáját a következő tanévre, de ha már ilyen szerencsétlen körülmények között kell elkezdeni a tanévet, akkor maradjanak tisztségben azok az igazgatók, aligazgatók, akik már most is betöltik az adott tisztséget, ellenkező esetben azzal a soha nem látott helyzettel szembesülünk, hogy néhány nappal a 2021/2022-es tanév kezdete előtt olyan, ideiglenesen kinevezett igazgatók, aligazgatók kell a tanévkezdéssel foglalkozzanak, akik nem értenek hozzá.

Sógor Beáta

 

 

 

 

 

Mától jelentkezhetnek a versenyvizsgára
Már iratkozhatnak a versenyvizsgára azok a pedagógusok, akik igazgatói vagy aligazgatói tisztséget kívánnak betölteni. 126 Szatmár megyei tanintézet élére kerül frissen vizsgázott személy.
Klaus Iohannis államfő kinevezte az ügyvivő minisztereket
Klaus Iohannis államfő szerdán tudomásul vette az USR PLUS minisztereinek lemondását, és aláírta az ügyvivő miniszterek kinevezéséről szóló dekrétumokat - közölte az elnöki hivatal.
Cîmpeanu: Javasolni fogjuk, hogy az iskolaigazgatók írásbeli vizsgáját szeptember 13-a után tartsák meg
Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szombaton bejelentette, hogy hétfőn javasolni fogja a társadalmi párbeszédért felelős bizottságnak, hogy az iskolaigazgatók vizsgáját ne július 27-ei kezdettel tartsák, hanem szeptember 13-a után.
Cookie