×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Belföld

Marad a vészhelyzet, kezdődnek a szigorítások

2020.10.15 - 07:43
Megosztás:
Marad a vészhelyzet, kezdődnek a szigorítások
Mától újabb 30 nappal meghosszabbítják a vészhelyzetet, és kezdődnek a szigorítások: betiltják a családi rendezvényeket (a templomi szertartások megtarthatók), korlátozzák a kulturális előadásokon résztvevők számát, és van, ahol a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés.

Újabb negatív rekord dőlt meg október 14-én Romániában — a járvány kezdete óta a legmagasabb számú, 4016 friss koronavírus-fertőzöttet regisztráltak 24 óra leforgása alatt. Ezzel a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma 164 477-re emelkedett, a 66 új halálesettel az áldozatok száma 5601-re nőtt, jelenleg 9439-en vannak kórházban, az intenzív osztályon kezelt betegek száma pedig elérte a 686-ot, ami a naphoz kötődő, újabb negatív rekordnak minősül, mint ahogy az elmúlt 24 órában elvégzett koronavírustesztek száma (31 318) is.

Mindezek tükrében egyáltalán nincs miért csodálkozni azon, hogy az országos vészhelyzeti bizottság javaslatára a kormány október 15-től újabb 30 nappal meghosszabbította a vészhelyzetet — és elkezdődtek a szigorítások is, az ország egész területére vonatkoztatva, vagy csak azon településekre/régiókra vonatkozóan, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5-ös küszöbértéket.

Országosan betiltják a bel- és kültéri magánrendezvényeket, esküvőkhöz, keresztelésekhez, születésnapokhoz kapcsolódó ünnepségeket — az egyházi-templomi szertartásokat (esketés, keresztelő) természetesen el lehet végezni limitált létszámú résztvevővel, de utána nem lehet rendezvényt tartani.

Maszkviselési kötelezettség

Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta eléri a 3-at, vagy annál magasabb, kötelező az orrot-szájat eltakaró maszk állandó viselése szabadtéren, beleértve az oktatási intézmények 50 méteres körzetét is; azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta 3 és 1,5 között van, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a védőmaszk viselése, de egyébként ajánlott.

Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta kisebb vagy eléri az 1,5-öt, félházzal, azaz befogadóképességük 50%-ával működhetnek a színházak, mozik, előadótermek, éttermek, kávézók; azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta 1,5 és 3 ezrelék közötti, a fentebbi kulturális és vendéglátóipari intézmények befogadóképességük 30%-ával működhetnek, legkésőbb 23 óráig, míg azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta eléri vagy meghaladja a 3-at, ezek az intézmények bezárnak, illetve ezen településeken a szálláshelyek csak saját vendégeiket szolgálhatják ki.

Kampányolni szabad

Hogy mennyire fontosak a december 6-ra kitűzött parlamenti választások, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy — természetesen a szabályok szigorú betartásával — a kampányban bizonyos rendezvények, párttalálkozók megtarthatók, ezeken zárt térben legtöbb 20 fő vehet részt, és az esemény időtartama nem haladhatja meg a két órát, szabadtéri rendezvényeken legtöbb 50 fő vehet részt, az ülőalkalmatosságokat pedig úgy kell elhelyezni, hogy minden résztvevőnek 4 négyzetméternyi terület jusson, az ajtóról ajtóra járás (door to door) alkalmával pedig legtöbb két főből állhat a kampánystáb.

Heti tesztelés és elfelejtett szabályok

Mivel sajnos a koronavírus-gócpontok zöme idősotthonokban, valamint fogyatékkal élő személyek számára létrehozott központokban alakultak ki, ezen intézmények dolgozóit heti rendszerességgel le kell tesztelni. „Csökkentenünk kell a kockázatot. Most már nincs 14 napos beosztás, az emberek jönnek-mennek, váltásban dolgoznak, ezért a központokban élők védelme érdekében szükség van a gyakori tesztelésre” — nyilatkozta dr. Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár.

A szigorításokkal kapcsolatban egyébként újra előtérbe kerültek olyan, tavasz óta már rég elfelejtett korlátozások, amelyek elvileg eddig is hatályban voltak, s amelyek szerint például járdán vagy téren nem alkothatnak 6 főnél nagyobb csoportot a nem egy háztartásban élők, és szabadtéri rekreációs és sporttevékenységen legtöbb 10, nem ugyanabban a háztartásban élő személy vehet részt.

Szabó Kinga Mária

Hargita megyében kötelezővé válik a maszkviselés a zsúfolt kültéri helyeken
A Hargita megyei vészhelyzeti bizottság pénteki döntése értelmében a népes kültéri zónákban is kötelezővé válik a maszkviselés, miután az utóbbi 14 napban a megyében megnőtt regisztrált koronavírusos esetek száma.
Erősödik a járványhelyzet, erősödnek a szigorítások
A magas fertőzöttszámú településeken betilthatják az esküvőket, keresztelőket, korlátozzák a zarándoklaton való részvételt, és javasolják az otthoni munkavégzéshez való visszatérést.
N. Tătaru: Jelenleg nem indokolt a szükségállapot újbóli bevezetése
Jelen pillanatban nem indokolt a szükségállapot újbóli bevezetése, a koronavírus terjedésének fékezése érdekében azonban be kell tartani az egészségügyi óvintézkedéseket - nyilatkozta pénteken Nelu Tătaru.
Cookie